2022-10-20

Vi firar Måltidens dag

Idag, 20 oktober, är det Offentliga måltidens dag. I Gnesta kommun uppmärksammade vi dagen genom att servera olika vildsvinsrätter på våra äldreboenden, förskolor och skolor.

På våra äldreboenden serverades det vildsvinsbiffar med kokt potatis, gräddsås och lingon. Till efterrätt bjöds det på äppelkaka med vaniljsås. Vildsvinsköttet i biffarna kom från Jägareförbundet Södermanland, som under två nätter i mitten av juli arrangerade Vildsvinsnatten. Köttet donerades sedan till intresserade kommuner i Sörmland, däribland till Gnesta kommuns äldreboenden.

– Att servera mat med vildsvinskött ligger helt i linje med Gnesta kommuns kostpolicy om hållbara måltider med kött från djur som fötts upp på naturligt foder utan några tillsatser, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef i Gnesta kommun.

I kommunens förskolor och skolor bjöds det på en mustig rotfruktssoppa med vildsvinskött. Till frukost och mellanmål serverades en äppelkompott med crunch.

Dekorerade bord

På Strandhagens äldreboende, som vi besökte under lunchen, firades måltidsdagen lite extra. Där hade personalen dukat borden med kastanjer, färgglada löv och vackert porslin. Torgny ”Tolle” Nilsson stod för musikunderhållningen med kända melodier.

– Boende ska känna att det är feststämning när de kommer in i matsalen. Att vi ansträngt oss lite extra, som vi gör när det är speciella händelser eller firanden av högtider, säger Maria Monikander, aktivitetssamordnare på Strandhagens äldreboende.

Offentliga måltidens dag

Den Offentliga måltidens dag, som instiftats av Måltidsakademien, är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I år valde Gnesta kommun att fokusera på olika vildsvinsrätter.