2022-03-28
Fasaden och entrén till vuxenutbildningen i Gnesta kommun

Vuxenutbildningen satsar på komboutbildning

I mitten av april startar vuxenutbildningen i Gnesta kommun Kombo vårdbiträde. En utbildning där elever får chansen att lära sig svenska samtidigt som de utbildar sig till vårdbiträde.

– Vi behöver utbildad vårdpersonal och studier visar att kombinationsutbildningar kan leda till en snabbare etablering jämfört med den reguljära utbildningsgången, säger Marie Segersvärd, rektor på vuxenutbildningen i Gnesta kommun.

Kombo vårdbiträde är den första kombinationsutbildningen som vuxenutbildningen i Gnesta kommun valt att satsa på. Målet med utbildningen är att underlätta för elever som inte har svenska som modersmål att lättare komma in på arbetsmarknaden. På sikt hoppas även Marie Segersvärd kunna starta upp flera kombinationsutbildningar, exempelvis inom barn och fritid.

För vem är utbildningen?

Kombinationsutbildningen är till för den som är intresserad av att kombinera sina studier i grundläggande/gymnasial svenska som andra språk samtidigt som man utbildar sig till vårdbiträde.

Deltagaren får läsa alla vårdkurser som ingår i grundpaketet samtidigt som man utvecklar sina språkkunskaper. När deltagaren är färdig med sin utbildning kan deltagaren välja att börja arbeta eller studera vidare till undersköterska.

Praktik

APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen. Praktikplatsen söker deltagaren själv. Under den tiden får man möjlighet att se hur det är att jobba inom vården.

Studieupplägg

Upplägget är flexibelt och anpassas efter deltagaren förutsättningar och individuella behov. I utbildningen ingår det både lärarledda lektioner och NTI-skolans lärplattform där kurserna med studiematerial och olika uppgifter finns. Utbildningen är på heltid.

Ansökan

Låter denna utbildning intressant? Då ska du anmäla ditt intresse till rektor Marie Segersvärd på mejl: marie.segersvard@gnesta.se. Senast 3 april.