Sittgympa utanför Träffpunktens lokaler i Gnesta

Frivilligverksamhet

Frivilligverksamheten samlar personer som gör ideella insatser. De frivilliga leder aktiviteter, gör hembesök, fungerar som promenadvän och hjälper till vid olika trivselträffar.

Att arbeta ideellt med andra människor ger glädje till både mottagare och givare. Insatserna blir en guldkant i tillvaron för en medmänniska och en hjälp att bryta någons ensamhet eller isolering. Frivilliguppdrag kan också bidra till fysisk aktivitet och en förbättrad hälsa hos kommunens invånare.

Vill du ta dig an ett frivilliguppdrag?

För att bli en del av Gnesta kommuns frivilligverksamhet behöver du inte tillhöra någon förening eller organisation. Som tack för dina insatser får du tillgång till en återhämtningsstol med uppfriskande massage, ett ljusrum som motverkar brist på energi och du får även delta i inspirationsaktiviteter. Vi ger dig en trygg introduktion som ger dig en stabil grund att stå på i ditt uppdrag.

Är du intresserad av ett frivilliguppdrag, vänligen kontakta kommunens frivilligsamordnare. Se kontakt.

Känner du någon som är ensam?

Är du eller någon du känner ensam i sin tillvaro och skulle uppskatta att få någon att prata med? Det kan vara någon som kommer på besök, följer med ut på promenad eller som slår en signal och samtalar över telefon. Tveka inte att höra av dig till frivilligverksamheten så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt person!

Aldrig ensam i Gnesta

Socialförvaltningen samarbetar även med seniorföreningarna PRO och SPF kring projektet Aldrig ensam i Gnesta. Syftet är att få utökade möjligheter att ytterligare förebygga den ofrivilliga ensamheten och öka välmåendet hos kommunens invånare, framför allt hos målgruppen seniorer. Samarbetet utgår från mötesplatsen Powerhuset, där både Gnesta kommun, PRO och SPF Seniorerna finns representerade och där flera gemensamma aktiviteter arrangeras.

Mer information

I socialförvaltningens eget nyhetsbrev Socialnytt (tidigare Vuxen & Omsorgsnytt) finns flera reportage gjorda om just frivilligverksamheten. Där kan du läsa mer om arbetet samt hur det är att ställa upp som frivillig, eller hur det är att faktiskt få hjälp av en frivillig för att få en ökad social samvaro. Se relaterad info.