Leende kille i 20-års åldern

Vill du bli kontaktperson?

Har du tid och engagemang för andra människor? Vill du göra skillnad i någon annans tillvaro? Då kanske du ska bli kontaktperon!

Som kontaktperson träffar du en person cirka 6-8 timmar i månaden. Du fungerar som en stöttande vän i vardagen och tillsammans hittar ni på olika fritidsaktiviteter. Ni kan till exempel åka på idrottsevenemang, gå på bio, shoppa, fiska, träna eller bara träffas för en fika.

Ansök om att bli kontaktperson

Tycker du att uppdraget som kontaktperson låter intressant? Då är du välkommen att kontakta kommunens samordnade för kontaktpersoner inom LSS och SoL.

Skicka ett mejl med en kort presentation av dig själv, dina fritidsintressen och kontaktuppgifter så hör vi av oss. Se kontaktuppgifter här.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

  • att vara en medmänniska och vän
  • att stimulera till en aktiv fritid och att främja sociala kontakter
  • att ge råd och stöd i vardagssituationer
  • att bygga upp en relation som varar en längre tid.

Vem kan bli kontaktperson?

Du behöver ingen särskild utbildning för att vara kontaktperson, men du bör tycka om, respektera, vara intresserad av och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Du måste vara 18 år eller äldre.

Kontaktpersonen har tystnadsplikt

Du som är eller har haft ett uppdrag som kontaktperson får inte berätta om den person du är eller har varit ett stöd för.

Ersättning för uppdraget

Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag och ingen anställning. Du får ersättning i form av ett arvode (skattepliktig) grundat på omfattningen av uppdraget, det vill säga hur mycket stöd och kontakt som behövs.

Du får också en skattefri omkostnadsdel som ska täcka dina personliga utlägg som exempelvis rese- eller matkostnader, biobiljetter eller inträden till andra evenemang.

 

Behöver du en kontaktperson?

Du som är i behov av en kontaktperson kan ansöka om insatsen genom antingen lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), eller lagen om stöd och omsorg (SoL). Du behöver inte veta vilken lag som ger dig rätt. Det håller biståndshandläggaren reda på. Insatsen riktar sig till både barn och vuxna. 

Ansök gärna via våra e-tjänster, se relaterad information.

Vill eller kan du inte använda e-tjänsten är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter så kopplar de dig till en biståndshandläggare, se kontakt.