
Vill du bli kontaktperson?
Vill du lära känna en person med funktionsnedsättning och få en ny kompis? Har du tid och engagemang för andra människor? Då är uppdraget som kontaktperson något för dig!
Just nu söker vi efter killar som kan vara lite extra stöd åt tonårspojkar.
Som kontaktperson träffar du en person ungefär 6-8 timmar i månaden. Du fungerar som en vän som stöttar i vardagen och och hittar på saker för att fritiden ska kännas mer meningsfull. Ni kan till exempel åka på idrottsevenemang, gå på bio, shoppa, fiska, träna eller bara träffas för en fika.
Ersättning för uppdraget
Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag och ingen anställning. Du får ersättning i form av ett arvode (skattepliktig) grundat på omfattningen av uppdraget, det vill säga hur mycket stöd och kontakt som behövs.
Du får också en skattefri omkostnadsdel som ska täcka dina personliga utlägg som exempelvis rese- eller matkostnader, biobiljetter eller inträden till andra evenemang.
Vad innebär det att vara kontaktperson?
- att vara en medmänniska och vän
- att stimulera till en aktiv fritid- att främja sociala kontakter
- att ge råd och stöd i vardagssituationer
- att bygga upp en relation som varar en längre tid.
Kontaktpersonen har tystnadsplikt
Det innebär att du som har eller haft uppdrag inte får berätta om den person som du är eller har varit ett stöd för.
Vem kan bli kontaktperson?
Du behöver inte några särskilda kvalifikationer. Men du bör tycka om, respektera, vara intresserad och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Du behöver vara över 18 år gammal.
Bli kontaktperson
Tycker du att uppdraget som kontaktperson låter intressant? Då är du välkommen att kontakta oss, se kontakt.
Behöver du en kontaktperson?
Du som är i behov av en kontaktperson kan ansöka om insatsen genom antingen lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), eller lagen om stöd och omsorg (SoL). Du behöver inte veta vilken lag som ger dig rätt. Det håller biståndshandläggaren reda på. Insatsen riktar sig till både barn och vuxna.
Ansök gärna via våra e-tjänster, se relaterad information.
Vill eller kan du inte använda e-tjänsten är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter så kopplar de dig till en biståndshandläggare, se kontakt.