Conteinrar med sorteringsskyltar på återvinningscentralen

Återvinningscentralen

Återvinningscentralen, med namnet Återvinningsgården ligger på Vackerby Industriväg 11 i Gnesta. Här lämnar du ditt grovavfall. Kom ihåg att sortera ditt avfall innan ditt besök hos oss, så blir det enklare för dig.

Trasig bom på återvinningscentralen

Passersystemet på återvinningscentralen är ur funktion. Fram till att nytt system är på plats behöver du som privatperson eller företagare inte använda passerkort när du besöker oss. Mer information om passersystemet på återvinningscentralen.

Öppettider på återvinningscentralen

Måndag och onsdag klockan 14.00-20.00
Tisdag, torsdag och fredag klockan 10.00-16.00

Lördagar
Oktober-april, jämna veckor klockan 09.00-14.00
Maj-september, varje vecka klockan 09.00-14.00

Du kan även beställa hämtning av grovavfall genom servicecenter enligt gällande taxa. För att komma i kontakt med servicecenter, se kontaktinformation.

Avvikande öppettider

Återvinningscentralen har stängt följande dagar år 2024: 1, 5 och 6 januari, 29 mars, 1 och 30 april, 1, 9 och 18 maj, 6, 20 och 21 juni, 2 november, och 24, 25, 26 och 31 december.

Återvinningscentralen stänger tidigare och har öppet klockan 10.00-16.00 följande dagar år 2024: 8 maj, 5 juni, 23 och 30 december.

Karta över återvinningscentralen

Karta över återvinningscentralen

Passerkort

För att komma in på återvinningscentralen krävs att du har ett passerkort. För mer information om hur du får ett passerkort, se relaterad information.

Genomskinliga säckar

Om du kommer med ditt sorterade grovavfall i säckar ska du använda genomskinliga säckar. Dessa säckar går att köpa i många affärer. Om du, vid ditt besök, har sorterat ditt grovavfall i färgade säckar, behöver du tömma dessa. Detta för att säkerställa att avfallet hamnar på rätt ställe.

Så här sorterar du ditt material på återvinningscentralen

Användbara saker

I fyndhörnan kan du lämna och hämta hela, fräscha och användbara saker. Böcker ska du inte lämna i fyndhörnan. Fyndhörnan finns längst till höger i den röda byggnaden till vänster om rampen.

Fyndhörnan är öppen under vardagarna när återvinningscentralen är öppen.

Bilbatterier

Läggs i särskilda boxar.

Däck

Med eller utan fälg. Läggs i småcontainer utmed rampen.

Elektronikskrot - Vitvaror

Spisar, disk- och tvättmaskiner, fläktar, torktumlare, torkskåp och el-element. Ställs på anvisad plats på planen framför utfarten.

Elektronikskrot - övrigt

Apparater som drivs av batteri eller sladd, t ex dator, köksmaskiner, biltelefoner (batteriet urtaget) med mera. Läggs i burar i plåtskjulet.

Farligt avfall

Som till exempel lösningsmedel, kemikalier, spillolja, batterier och färg. Ställs på anvisad plats i plåtskjulet. MÄRK BURKAR OCH FLASKOR MED INNEHÅLL.

Flisbart material och stubbar

Grenar, granar och liknande lämnas i betongfickorna bredvid rampen. Du får absolut inte slänga invasiva växter i trädgårdsavfallet. Vill du veta hur du ska göra med invasiva växter, se relaterad information.

Gips

Läggs i container som står till höger efter rampen. Gips ska vara fritt från plast, kakel, klinker, cement, betong, isolering, trä- och plåtreglar samt annat avfall.

Impregnerat trä, stolpar och slipers

Impregnerat trä, samt mindre mängder tryckimpregnerade stolpar och slipers, som innehåller bland annat kreosot. Läggs i container mitt på rampen.

Isolering och asfaboard - mindre mängder

Isoleringsmaterial med mera. Läggs i container på rampen.

Klädda möbler, resårmadrasser och tyg

Madrasser, möbler med spiralfjädrar med mera. Läggs i container på rampen.

Kläder, fräscha

Läggs i UFF-container i anslutning till utfarten.

Krossbart

Porslin, keramik med mera. Läggs i container på rampen.

Kyl och frys

Kan lämnas på återvinningcentralen i anslutning till utfarten. Du kan även ringa till renhållningens kundtjänst och beställa kostnadsfri hämtning vid tomtgräns.

Matolja och frityrolja

Kan lämnas i kärl inne i FA-huset, det röda plåtskjulet. Du behöver själv tömma ur dina behållare i kärlen.

Metallskrot

Cyklar, metallmöbler, småplock etc. Lämnas i containrar på rampen. Har du stora konstruktioner eller avfall som innehåller elektronik (till exempel varmvattenberedare) — kontakta personalen.

Obehandlat trä

Trä som inte är målat eller behandlat på annat sätt. Läggs i containrar på rampen.

Plast, frigolit och böcker med hård pärm

Saker som innehåller plast och frigolit, glasfiber med mera. Till exempel trädgårdsmöbler av plast, sällskapspel innehållande plast, presenningar. Läggs i container på rampen.

Textilier

Accessoarer, bälten, damväskor, hattar, hemtextilier, kläder, mjukisdjur, prydnadskuddar och ryggsäckar, som är hela, skor - hela par, även något slitna, sängkläder. Läggs i metallburar i grå container utmed rampen.

Trädgårdsavfall

Växtdelar som till exempel löv, gräs, trädgårdsrens. Läggs i betongficka bredvid rampen. OBS - plastsäck läggs i plast & frigolitcontainern. Du får absolut inte slänga invasiva växter i trädgårdsavfallet. Vill du veta hur du ska göra med invasiva växter, se relaterad information.

Avfall vi inte tar emot på återvinningscentralen

Vissa saker tar vi inte emot på återvinningscentralen då det inte är att betrakta som "grovavfall från hushållen" (det vill säga ditt sophämtningsabonnemang täcker inte den kostnaden). Den tumregel vi bedömer efter är att grovavfall är sådant du tar med dig när du till exempel flyttar.

Avfall, som du inte kan lämna på återvinningscentralen i Gnesta, kan du möjligtvis lämna till en avfallsanläggning i närområdet. Det finns ett flertal avfallsanläggningar runtom i Södermanlands och Stockholms län.

Detta tar vi inte emot:

  • Asbestavfall, som består av eternitplattor, takpannor, skivor, tråg med mera.
  • Bygg- och rivningsavfall, som tegel, isoleringsmaterial i större mängder, betong med mera.
  • Asfalt, jord och schaktmassor.
  • Gasolflaskor och gasoltuber. Omfattas av producentansvar och tas emot av försäljningsställena.
  • Bildelar. Tas emot av auktoriserad bildemolerare.

Vi tar inte heller emot hushållsavfall, varken restavfall eller matavfall. Det måste lämnas i sopkärlet som är kopplat till fastigheten. Har du inget abonnemang kontakta servicecenter, se kontaktinformation.

Tillbaka till toppen av sidan