Flygbild över Storgatan i Gnesta där man ser hus och bilar på vägen

Välkommen till Gnesta

I Gnesta kan du ha en båtplats på promenadavstånd. Du kan vakna upp till fågelsång och solsken med utsikt över åkrar och ängar. Här kan du helt enkelt välja att bo i hus på landsbygden eller hitta harmonin i en lägenhet nära pendeltåg och butiker.

Gnesta ligger drygt 30 minuter från Stockholms central och 35 minuter från Nyköping och Skavsta Flygplats. Vi är 11 000 invånare och kommunen har 800 medarbetare som arbetar engagerat med att ge våra medborgare och besökare bästa möjliga service och kvalitet. I ett nära samarbete med näringsliv och föreningsliv är Gnesta en personlig tillväxtkommun med stor framtidstro.

Här hittar du ett rikt kulturlandskap, djupa skogar, vackra sjöar, en stadspuls och ett trivsamt lugn. En egen värld av nya stigar, värme och starka personligheter. För att inte tala om alla kulturpersonligheter som har valt att bosätta sig här. Det är här du möter människorna som gör intryck och gör så att du känner dig välkomnad med värme.

Starka personligheter

Gnesta-Kalle är utan tvekan den person som gjort Gnesta mest känd. Men här finns spår av författaren Harry Martinson och den gamla tvålfabriken som ritades av arkitekt Ralph Erskine. Den gudomliga Greta Garbo tillbringade många somrar här i sitt sommarhus vid sjön Sillen och Bruno Liljefors har målat ett och annat penseldrag. Här bodde också den kände satirtecknaren Lars Hillersberg. Ja, till och med Bellman befann sig i Gnesta då det begav sig.

Ett nära samarbete med näringsliv och föreningsliv gör Gnesta till en personlig plats med stor framtidstro. Här finns det en levande handel och ett dynamiskt näringsliv. Det finns flera möjligheter till en innehållsrik fritid. Med ett aktivt kultur- och föreningsliv erbjuds du allt från ishockey, fotboll och innebandy till konstutställningar, konserter och teater.

Hitta ditt drömboende

Gnesta är en expansiv kommun i hjärtat av Södermanland. De kommande åren kan kommunen erbjuda ett stort utbud av attraktiva centrumnära villatomter på mellan 600 och 1200 kvadratmeter. Ett av de mest expansiva områdena är Frösjö strand, en ny stadsdel som växer fram i anslutning till Frösjöns strandlinje, ett par minuters gångavstånd från Gnesta centrum. Här byggs hyresrätter och bostadsrätter i såväl flerfamiljshus som villor och radhus. Totalt byggs nu närmare 200 nya bostäder i Frösjö strand fram till 2019.

Barn och omsorg

I Gnesta ska alla barn och ungdomar få god omsorg och utbildning i våra kommunala förskolor och skolor. Här finns också privata alternativ såsom Waldorfskolan, vilket ger fler valmöjligheter för barn och föräldrar. I våra tätorter, Björnlunda och Stjärnhov, finns det också kommunala skolor och förskolor. Kulturskolan, KomTek och fritidsgården Chill ger våra barn och ungdomar ytterligare möjlighet till utveckling.

Företagande

Gnesta kommun är en utmärkt företagsplats för dig som vill driva företag i ett spirande företagsklimat. Här finns mer än 1 200 företag i alla branscher och Gnesta kommun är den mest företagsamma kommunen i hela Sörmlands län. Kommunen har högst andel företagsamma kvinnor och högst andel företagsamma unga personer. Här finns det flera starka nätverk till nytta för dig som företagare. För att underlätta kontakterna med kommunen arbetar kommunen lotsande för att stötta befintliga företag och företag i startskedet i deras olika ärenden med kommunen.

Naturnära

Här är det aldrig långt till naturen. I kommunen upplever du både vackra landskap och äventyr. Fiske, vandring och paddling är bara några aktiviteter du kan ägna dig åt. Sörmlandsleden går genom både betade hagar, vacker urskog och längs med slingrande grusvägar.

Kultur och fritid

Här finns flera aktiva kulturföreningar och aktörer. Du erbjuds musik, teater och konst från bland annat Skottvångs Grufva, Art Lab Gnesta, Långsjö teater, Gnestarevyn och Gnesta Filmstudio. I centrala Gnesta, på Elektron, visas aktuella biofilmer. Det finns ett huvudbibliotek i Gnesta och en filial i Stjärnhov. Vid bibliotekets lokaler i centrala Gnesta hittar du också Medborgarkontoret.

I Gnesta finns många möjligheter till en aktiv fritid. Vid Hagstumosse hittar du friluftsområden med el-ljusspår. I varje tätort hittar du ett utegym. Vintertid finns det plogade skidspår och skridskobana och i Gnesta Ishall erbjuds du ishockey och konståkning. Det finns också ett kommunalt badhus och gym, Freja Bad & Gym.

Uppleva och göra

Maten har ett stort fokus i kommunen och här finns flera förstklassiga restauranger och mysiga fik. Du kan beställa dina grönsakslådor hem till dörren eller handla närodlat i någon av alla gårdsbutiker som finns. Missa inte heller Väg 223 som slingrar sig vackert igenom kommunen. Utmed vägen erbjuds flera mysiga butiker, caféer och konst.