Ung person som sitter lutan mot en vägg där bara benen syns

Våld i nära relationer

Att leva med våld och förtryck i en nära relation kan påverka hela livet. Våld kan se olika ut och förekomma i alla slags relationer. Du som är utsatt har rätt till hjälp och stöd från kommunen, och även den som utsätter andra för våld kan få hjälp att förändra sitt beteende.

Information på lättläst svenska.

Vad är våld?

Våld är varje handling som skadar, skrämmer, kränker eller tvingar dig att göra något mot din vilja. Våld kan också innebära att du hindras från att göra det du vill. Det kan ta sig många olika uttryck, till exempel:

  • Fysiskt våld: att slå, knuffa eller sparka.
  • Psykiskt våld: att trakassera, kränka, kontrollera eller hota.
  • Sexuellt våld: att tvinga någon till sexuella handlingar mot sin vilja.
  • Ekonomiskt våld: att ta kontroll över pengar eller begränsa ekonomisk frihet.
  • Materiellt våld: att förstöra eller kasta bort personliga ägodelar.
  • Försummelse: att inte ge nödvändig hjälp med omvårdnad eller medicinering.
  • Latent våld: att använda blickar eller kroppsspråk för att hota eller påminna om tidigare våld.

Hur kan kommunen hjälpa dig?

Du kan alltid vända dig till kommunens socialtjänst för att få hjälp och stöd, se kontakt. Det krävs ingen polisanmälan för att söka stöd. När du kontaktar oss får du träffa en socialsekreterare som hjälper dig att identifiera vilket stöd eller skydd du behöver. Samtalet anpassas efter din situation och dina behov.

Om du har barn får du också träffa en socialsekreterare som är specialiserad på barn och familj. Tillsammans kan ni prata om vilket stöd ditt barn behöver. Det du berättar dokumenteras i en utredning, men din närstående har inte rätt att läsa den.

Exempel på stöd som finns att få:

  • Tillfälligt boende: hjälp med ett akut boende om du behöver lämna din bostad.
  • Ekonomiskt bistånd: stöd för att klara ekonomin om du lämnar en våldsam relation.
  • Samtalsstöd: enskilt eller i grupp för att bearbeta dina upplevelser.

För barn och unga

Om du som barn eller ungdom är utsatt för våld, bevittnat våld eller kontrolleras av din familj har du rätt till stöd och hjälp. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar att se till att du får den trygghet och hjälp du behöver.

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Om du känner någon som är utsatt

Våga se och våga fråga. Lyssna på vad personen berättar, och informera om att det finns hjälp att få. Du kan själv kontakta socialtjänsten eller polisen för att få råd eller göra en anmälan. Om barn är inblandade har du en skyldighet att kontakta socialtjänsten.

Om du själv utsätter andra för våld

Om du funderar på ditt beteende och vill förändras kan du också få hjälp, se kontakt. Socialtjänsten erbjuder stöd till dig som vill sluta använda våld. Detta gäller särskilt om du är förälder eller lever med minderåriga barn.

Du har rätt till tolk

Du har rätt att få stöd och hjälp, oavsett vilken situation du befinner dig i. Vi finns här för dig. Om du behöver en tolk när du pratar med oss ordnar vi det.