Alsgruvan person med ficklampa

Alsgruvan och Alsberget

Alsgruvan är ett roligt besöksmål för både stora och små! Avsluta med en tur upp till Alsberget och njut av vacker utsikt över sjön sillen.

Alsgruvan

Om du har färdats på väg 224 från Gnesta mot E4:an, har du nog lagt märke till ett mystiskt hål i berget efter Borgs gård. Hålet är den mystiska Alsgruvan och ryktet säger att det kan finnas guld här...

Gruvans storhetstid var under åren 1876-1878, då bröts här 886 ton malm. Efter år 1878 lades gruvan ned, men på grund av nickelbristen under första världskriget återupptogs driften några år för brytning av nickel innan gruvan lades ned för gott.

Idag består Alsgruvan av en cirka 100 meter lång stollgång som leder in till ett öppet gruvhål. En rolig plats att besöka både för vuxna och barn.

Du går in på egen risk och vi rekommenderar ficklampa och stövlar.

Hitta hit

Alsgruvan ligger mycket lättillgängligt. Vid östra rondellen i Gnesta, ta väg 224 mot Nyköping. Efter cirka två kilometer syns gruvgången på höger sida. Här finns även en informationsskylt om gruvan. Det finns parkeringsmöjligheter alldeles ovanför gruvan intill vägen. Gå försiktigt tillbaka, sikten är skymd, vägrenen smal och det körs ofta alltför fort på den vägen.

För boende i Gnesta är det så nära att det går att cykla eller promenera.

Buss 759 från Gnesta busstation mot Nyköping stannar vid hållplats Alstugan. Resan tar fem minuter.

Alsberget

Vill du skifta miljö från en mörk gruvgång till något annat så avsluta ett besök i Alsgruvan med en vandring upp på Alsberget. Här kan du njuta av vacker utsikt över sjön Sillen.

Skogen som omger Alsberget är en underbar strövskog och uppe på hällmarken finns ett antal stenhögar. Det är en del av ett vidsträckt gravfält, troligen från sen bronsålder. Riksantikvarieämbetet lämnar dock ingen utförligare datering.

Hitta hit

Bredvid gruvan och parkeringen går en mindre väg in mot öster. Här står en skylt med texten Alsberget och en pil. Följ vägen i pilens riktning. Efter 100 meter kommer kommer ytterligare en skylt med texten Alsberget men med tillägget 1.0. Här leder en stig in i skogen. Den är inte markerad men den är väl upptrampad så risken att gå vilse är minimal.