Ballonger, marknad och gatuliv på Gnestadagen.

Marknader

I Gnesta kommun finns det tre årligt återkommande marknader. Den största är Gnesta marknad som går av stapeln den första lördagen i juni – varje år. Under 2020 och 2021 är Gnesta marknad med marknadsloppet inställt på grund av pandemin.

Gnesta Marknad är det evenemang som lockar flest människor till Gnesta under hela året. I anslutning till marknaden finns det tivoli och uppträdanden. Marknaden en del av Gnestadagarna som börjar på fredagen med löpartävlingen marknadsloppet. Under lördagen är det marknad hela dagen med festligheter på kvällen. Gnestadagen är alltid den första lördagen i juni och betraktas av många som årets höjdpunkt och hemvändardag. Många utflyttade reser då tillbaka hit för att uppleva pulsen och marknadskänslan.

Gnesta centrum stängs av för trafik från fredag kväll till och med lördag kväll. Gnesta marknad arrangeras av Gnesta Fotbollsförening – GFF och IFK Gnesta med stöd av Gnesta kommun.

Gnesta julmarknad

Bland Gnestas populära marknader måste även julmarknaden i samband med skyltsöndagen varje år nämnas. Utöver ett 40-tal marknadsstånd anordnas en mängd uppträdanden, julgranständning och andra evenemang på Strömmentorget, inne på biblioteket och Stora Torget. De flesta handlare håller också sina butiker öppna. Hög julstämning bland tomtar och knallar utlovas. Tomten besöker som vanligt marknaden med julklappar till alla barn i förälders sällskap.

Gruvans dag

Sista lördagen i augusti arrangerar föreningen Östra Sörmlands Gruvförening i Åkers bergslag Gruvans dag vid Skottvångs Grufva. Då bjuds det på hantverksmarknad och guidad visning på gruvområdet, det bakas i den gamla ugnen i torpet Lövstugan och det spelas dragspelsmusik i busken. Tjärdalen i gruvhagen ryker och den kådrika tjärveden bränns till tjock svart tjära som rinner ut i burkar.