Ballonger, marknad och gatuliv på Gnestadagen.

Marknader

Här hittar du information om de tre större marknaderna som genomförs i Gnesta kommun. Det förekommer också fler mindre marknader under året.

Håll alltid utkik i vår evenemangskalender för dagsaktuell information, se relaterad information.

Gnestadagen

Gnestadagen och Gnesta marknad är det evenemang som lockar flest människor till Gnesta under hela året. I anslutning till marknaden finns det tivoli och lotterier. Marknaden en del av Gnestadagarna som börjar på fredagen med löpartävlingen marknadsloppet. Under lördagen är det marknad hela dagen. Gnestadagen är alltid den första lördagen i juni och betraktas av många som årets höjdpunkt och hemvändardag. Många utflyttade reser då tillbaka hit för att få den rätta marknadskänslan.

Gnesta centrum stängs av för trafik från fredag kväll till och med lördag kväll. Gnesta marknad arrangeras av Gnesta Fotbollsförening – GFF och IFK Gnesta med stöd av Gnesta kommun.

Gnesta julmarknad

Bland Gnestas populära marknader måste även julmarknaden i samband med skyltsöndagen varje år nämnas. Utöver marknadsstånd anordnas en mängd uppträdanden, julgranständning och andra evenemang på Strömmentorget, inne på biblioteket och Stora Torget. De flesta handlare håller också butikerna öppna för sin traditionsenliga skyltsöndag.

Gnesta julmarknad arrangeras av Lions Gnesta med stöd av Gnesta kommun.

Gruvans dag

Sista lördagen i augusti arrangerar föreningen Östra Sörmlands Gruvförening i Åkers bergslag Gruvans dag vid Skottvångs Grufva. Då bjuds det på hantverksmarknad och guidad visning på gruvområdet, det bakas i den gamla ugnen i torpet Lövstugan och det spelas dragspelsmusik i busken. Tjärdalen i gruvhagen ryker och den kådrika tjärveden bränns till tjock svart tjära som rinner ut i burkar.