Två mikrofoner på en scen.

Musik

Runt om i Gnesta kommun finns ett rikt utbud av musikföreningar av olika slag, som anordnar en mängd spännande konserter året om – inte minst under sommarmånaderna.

I Gnesta kommun finns det mycket musik och många musikföreningar. Flera av dem arrangerar musik året runt. På hembygdsgårdarna brukar sommarhalvåret vara en hög tid för utomhuskonserter. Håll utkik i evenemangskalendern.

Musik i Gryt

Föreningen arrangerar konserter för alla med svenska och internationella artister i världsklass. Musikens centrum är klassisk och ny kammarmusik framförd av professionella musiker. Konsertutbudet varieras med andra musikgenrer som familjekonserter, jazz, folkmusik, världsmusik och underhållningsmusik. Årligen kring Kristi himmelsfärdshelgen går en musikfestival av stapeln i Gryts kyrka, Ullsta gård, Ånhammar och Elghammar. Se relaterad info.

Skottvångs Grufva

Strax utanför Laxne hittar du den vackra kulturoasen Skottvångs Grufva. Här får du uppleva konserter i världsklass året om. Genrer blandas, både lokala förmågor och välrenommerade internationella artister. Konserterna sker främst i värdshuset men de har också utomhusspelningar under sommarhalvåret.

Här kan du också gå på konstrunda året runt, roas av barnunderhållning, besöka Skottvångs gruvmuséum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka en garnbod, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds. Du kan också boka konferens, bröllop, bussresa eller catering. Se relaterad info.

Groove i Gnesta

Föreningen GIG, Groove i Gnesta, är en ideell förening som har till huvuduppgift att sprida intresse för jazz- och improvisationsmusik. Det gör de genom att arrangera offentliga konserter med etablerade såväl som oetablerade jazzartister. De ordnar medlemsträffar där utrymme ges för att utbyta jazzerfarenheter och att samverka med andra klubbar och föreningar. De utvecklar också samverkan mellan musikskolor och kommunala kulturenheter och att förstärka samarbetet med bildningsförbunden på lokal – och distriktsplanet. GIG har sitt säte på Skottvångs Grufva men anordnar konserter och evenemang i hela kommunen. Se relaterad info.

Gnesta Musiksällskap

Ortens egen unika symfoniorkester som har varit igång sedan 1949. Gnesta Musiksällskap är en sinfonietta bestående av 30 fritidsmusiker från Gnesta, Järna och Vagnhärad med stråkar, träblåsare, brassmusiker och slagverkare. Besättningen spetsas med några yrkesmusiker i ledande stämmor. Alla som vill får vara med! Det betyder en orkester med mycket spelglädje och skiftande spelnivåer. Ungefär fyra konserter genomförs i Gnesta och Järna varje år bland annat solistkonserter, kyrkomusik och vårkonserter. Gnesta Musiksällskap har också ett nära samarbete med Kulturskolan i Gnesta. Se relaterad info.

Björnlunda Kammarmusikförening

Här är en förening som arrangerar konserter där det kammarmusikaliska mötet mellan publik och artister står i fokus. Det kan vara nyskriven konstmusik, klassisk musik, kammarjazz eller folkmusik. Föreningen arrangerar drygt sex konserter årligen i Björnlunda med omnejd. Se relaterad info.

Vokalfabriken

Föreningen Vokalfabriken verkar för att skapa ett rikare kulturliv för ungdomar och vuxna i Gnesta kommun och samarbetar gärna i projektform med andra kulturaktörer. Rösten i fokus är våra ledord och vi vill trumma för allas våra röster och det värdefulla som rösterna besitter. Se relaterad info.

Hembygdsgårdarna

I Gnesta kommun finns det fyra hembygdsgårdar. Gryts hembygdsgård i Stjärnhov, Ullevi hembygdsgård mellan Gnesta och Laxne, Björnlunda hembygdsgård i Björnlunda och Frustuna hembygdsgård på Ringvägen i Gnesta. Under sommarhalvåret arrangeras flera musikevenemang på de olika gårdarna. Bland annat brukar Gryts hembygdsgård arrangera allsång och Frustuna hembygdsgård presenterar olika musikinslag.

Scenkonst Sörmland

De arrangerar ett 50-tal konserter runt om i Södermanland varje sommar under konceptet Musik på slott och herresäten. I Gnesta kommun anordnar de musikevenemang på framförallt Elghammar, Grytsberg och Mälby. Se relaterad info.

Kyrkor i kommunen

Svenska kyrkan anordnar ofta konserter runt om i kommunen med allt från större konserter till solister. I kommunen finns 7 kyrkor. Gryts kyrka, Björnlunda kyrka, Gåsinge kyrka, Dillnäs kyrka, Frustuna kyrka, Kattnäs kyrka och Torsåkers kyrka. Det finns även frireligiösa kyrkor som Ådalskyrkan. Alla dessa bjuder på kulturupplevelser.