Blått vatten omringat av skog.

Marvikarna och krampan

Ett av Sörmlands finaste områden är naturreservatet Krampan och Marvikarna som ligger i ovanför Laxne. Här kan du vandra längs markerade stigar, grilla, bada eller åka skridskor på vintern. Spektakulära vyer väntar dig som besöker området

Lättgångna stigar tar dig genom omväxlande skog, över betesängar eller längs med sjöarna till lummiga och badvänliga små vikar med sandbotten. Du kan också ge dig ut i mindre tillgänglig natur och till imponerande höjder. Med andra ord är det här ett område som passar både den ovana eller den mer erfarna friluftsentusiasten.

Två metallfärgade kanoter upptagna ur vattnet.

Nära Sörmlandsleden och längs kanotleden

Parallellt med nordvästra reservatgränsen löper en vacker bit av Sörmlandsleden (etapp 15). Vandrar du norrifrån kommer du till frodiga våtmarksområdet Kvarnkärret och kan fortsätta längs Kvarnbäcken med sina bäckraviner ner till Övre Marviken.

Eller i omvänd riktning. Från Marvikarna kan du vandra på Sörmlandsleden till närliggande Skottvångs Grufva, det sevärda muséet med bevarad gruvhistoria, värdshus med berömt musikprogram, lokalt konsthantverk och Östra Sörmlands gruvförenings övernattningsstuga.

Marvikarna är även del av den populära paddelleden, Kanotleden som börjar i Åkers Styckebruk och avslutas i Trosa. Det sägs att den finaste sträckan är just i det här området. Ta dig fram på vattnet och insup den vilda naturens skiftningar i området.

Eldningsplats omringad av träbänkar. Bakom eldningsplatsen skymtar en blå sjö.

Bada och picknicka eller fiska och grilla

Förutom den rika floran och faunan i kombination med idylliska badplatser är Marvikarna även tillgängligt för fiske med fiskekort. Här finns abborre, gädda och delvis gös, som trivs i Marvikarnas klara vatten.

Kanske har du kommit till reservatet på cykel via Näckrosleden, som passerar genom Krampanområdet mellan sjöarna. Vare sig du cyklar, vandrar eller paddlar – miljön och vyerna är bomull för själen. Samtidigt är det lätt och praktiskt att pausa för picknick eller för att grilla på avsedd plats i Krampan. Både eldstäder och ved är iordningställt.

En å omringad av skog ett blått tält skymtas i skogen.

Stanna en natt eller två

Vill du stanna över natten kan du slå upp medhavt tält, till exempel intill ån mellan Marvikarna och både njuta av solnedgång och eventuell fiskfångst vid brasan. Det finns till och med mysig övernattning i stuga hos Krampans Logi – mitt i ett stycke magisk natur i östra Sörmlands hjärta.

En skylt med rubriken naturreservat

 Att tänka på:

  • Området är ett naturreservat, se till att följa reservatets regelverk.
  • En del av reservatet är fågelskyddsområde från 1 februari till 15 augusti.
  • Elda endast på angivna platser. Eldning sker alltid med eget ansvar. Släck elden ordentligt innan du lämnar platsen. Vid riktigt varma sommardagar kan det råda eldningsförbud, se aktuell info om eldning på Sörmlandskustens räddningstjänst webbsida.
  • Tältning i reservatet får göras vid angivna platser, max två dagars övernattning är tillåtet.
  • Skräpa inte ner naturen. Allt som du tar med tas också med hem igen eller slängs i de sopkräl som finns.
  • Kommer du med bil se till att uttryckningsfordonen kan ta sig smidigt förbi vid en eventuell olycka.

På Länsstyrelsens webbsida finns karta och mer detaljerad information om platsen, Marvikarna och Krampan. Se relaterad info.