Kammarstenen en somrigdag

Kammarstenen

Kammarstenen är ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar. Visste du att enligt sägnen är det en jätte som har kastat dit stenen...

Kammarstenen på gården Ånhammars mark, i Stjärnhov, är ett populärt besöksmål för barnfamiljer. Kammarsten är ett enormt flyttblock, hitfört av inlandsisen, som är fullt av sprickor och gångar stora nog att krypa igenom och utforska.

Enligt sägnen har det dock gått till på ett helt annat sätt. Det sägs nämligen att det var en jätte, som när han fick se att man hade byggt en kyrka i Gryt, blev så arg att han tog en sten för att kasta på kyrkan. Lyckligtvis missade han målet och sedan den dagen ligger Kammarsten på denna plats.

Kammerstenen är omgiven av vacker miljö med fin natur och Järnaån som rinner söder om flyttblocket. Passa på att packa med dig en fikakorg och slå dig ner i det gröna för en rofylld paus.

Tänk på att finns risker med att besöka en grotta, gör du ett besök är det på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Hitta hit

Kammarstenen ligger cirka 10 kilometer från Stjärnhov. Från Centrala Gnesta är det cirka 20 kilometer.

Kör via Stjärnhov och Solbacka på väg 862, sväng höger vid skylten Ånhammar. Stenen ligger alldeles intill vägen, inte långt ifrån Sörmlandsledens etapp 19. Parkera vid informationstavlan om Sörmlandsleden och följ vägen över ån och sedan vänster.