Ge dig ut i Lötbodalsskogen

Vill du ströva eller motionera genom gammal skog och längs öppna blomsterängar så ligger Lötbodal friluftsområde och väntar på dig, smått undangömt och ändå nära Gnesta tätort.

I Lötbodalsskogen kan du och vänner, stora och små, njuta av sörmländskt skogsliv på lättgångna stigar eller kanske på hästryggen. Även mountainbikern har egna slingor att färdas på.

Beläget direkt söder om Gnesta finns anslutning från Hagstumosse idrottsplats elljusspår eller med buss från hållplats Sigtunaån. Med bil eller cykel kan du ta dig på grusvägen ända fram till raststugan med vindskydd vid brukshundsklubben som är en bra startplats för flera aktiviteter.

vandra

Skogspromenad, powerwalk- eller joggingrunda

Lötbodal är lättillgängligt och har en 5 kilometers stig för att ströva på, med iordningsställda bord eller eldstäder. Underlaget fungerar även fint för powerwalk eller jogging, som du kan kombinera med elljusslingan på norra sidan om riksväg 57.

blomsteräng

Upptäck historia och vacker natur

Lötbodalskogen har också kulturminnen i form av rester av ett gammalt skogshemman med öppna delar fulla av ängsväxter, fjärilar, bin och fågelliv. Hitta även till källan med det goda källvattnet. En fårhage öppnar också upp skogen på väg mot motorområdet. Dessutom finns ett kulturhistoriskt gravröse att upptäcka eller små skatter för bär- eller svampplockaren.

brukshundklubb

Brukshundsklubb

Mitt i området, vid raststugan, har Gnesta-Trosa Brukshundsklubb sitt säte, som anordnar kurser, tävlingar och övriga aktiviteter. En spännande och välutrustad plats för hundägare att komma i kontakt med. Läs mer på Gnesta-Trosa Brukshundsklubbs Facebook. Länk till annan webbplats.

ängsmark

Cykla lätt eller avancerat

Genom skogen löper cykelvänliga grusvägar, men även delar av strövstigen är cyklingsbar. Längst bort i området finns slingor för motocross, som även är optimala för mountainbike när motorklubben inte kör. Här är det lite mer utmanande mountainbiketerräng som gäller.

vandra

Ridväg

I Lötbodal löper en 5 kilometers särskilt utmärkt ridstig i vacker och varierad terräng med mysiga rastställen. För ridning rekommenderas det närliggande stallet Hagliden Gård. Läs mer om Hagliden gård på deras webbsida. Länk till annan webbplats.

endurobana

Motorcross och gokart

För den motorintresserade finns gott om möjligheter i Lötbodalsområdet, som i södra delen är utrustat med korta och längre motocrossbanor. Även en gokartbana hittas här. För mer info, hör av dig till Gnesta Motorklubb.

Läs mer om Lötbodalsområdet