Ströva omkring i Frönäsområdet

Frönäs i norra delen av Gnestas tätort erbjuder en vacker och sjönära promenad med ett brett urval av ätbart, konsthantverk, vackra vyer och strandliv. Från Gnesta station till Frustuna kyrka, mellan smakfullt nybyggda kvarter och Frösjön, löper en cirka 2 km lång gångväg med mycket att upptäcka och lagom för en hel sommardag.

Frösjö Wärdshus röda hus med svarta detaljer. Framför huset syns en stor altan.

Njut av utsikten på Frösjö Wärdshus

I den anrika bangårdsbyggnaden på andra sidan rälsen från Gnesta station kan du besöka Frösjö Wärdshus. Med sommarmeny för alla smaker kan du här avnjuta både lunch och middag direkt vid Frösjöns strand. Håll även utkik i nöjesprogrammet efter levande musik och quiz-kvällar.

Läs mer om: Frösjö Wärdshus

lokstallet

Lokstallet har många strängar på sin lyra

I den över hundra år gamla byggnaden hittar du glada överraskningar i form av Sonja Kedems keramikateljé med försäljning och keramikkurser. Du kan också köpa vacker textil, smyckeskonst, keramik och tavlor från lokala yrkeskonstnärer. Lokstallet är också hem för Långsjö Teater och Lokstallet Snickeri.

Läs mer om:

Gul food-truck

Food truck och glassbar vid Frösjö strand

Ett härligt strandliv finner du vid Frösjöbadet. Här finns en lång brygga, stor gräsmatta och plan för beach-volley liksom stort utegym och en välutrustad lekplats. God mat att avnjuta på platsen (vid borden eller på picknickfilt) finns i food-trucken med bistro-burger-meny och goda glassar hittar du i vagnen bredvid. Badplatsen har också toaletter.

Läs mer om: Frösjö Strandbar Länk till annan webbplats.

Garn i olika färger lagda på en vit hylla,

Gårdsbutik med äppelodling och getter

Mellan Frösjö strand och Frustuna kyrka ligger Frönäs Gård i vacker hembygdsstil, med butik runt hörnet inne på gården. Här bedriver familjegårdens eldsjälar bland annat getullstillverkning och en nyplanterad äppelodling (2021). Från gårdens speciella getras fås angora- eller mohairull, som spinns och stickas till mjuka och vackra strumpor, mössor, vantar och halsdukar.

För öppettider håll utkick på Facebook-sidan: Frönäs Mohair Länk till annan webbplats.

frönäs

En rogivande promenad

I slutet av promenaden från Gnesta ligger traktens välkända landmärke Frustuna kyrka. Byggnaden och gravplatsen med församlingshem och kyrkomuseum har en lång och sevärd historia.

Här är det också bomull för själen att promenera runt. Innan du kommer fram till kyrkan finns en ljuvlig blomsteråker för biologisk mångfald, anlagd av kyrkan.

Runt hörnet på kyrkan, på andra sidan längs vattnet, löper en vacker och rogivande strandpromenad med skulpturpark och inspirerande trädgård. Slå dig ner och vila både ben och tankar vid Frösjöns vackra utsikt.

Bistro bar i Gnestas uteservering.

Avrunda dagen hos Bistro Bar i Gnesta

Promenera tillbaka och avsluta dagen hos Bistro Bar Gnesta, här kan du äta och dricka i en skön familjär kvarterskrogsmiljö precis vid tågstationen.
På onsdagar i juli månad styr välkända Gnestabor upp musikquiz till alla gästers glada tillrop!

Självklart finns det lunch att äta här också för den som vill.

Läs mer: Bistro Bar Länk till annan webbplats.