Upplevelser på Skottvångs grufva

Vill du få många kultur- och friluftsupplevelser på en och samma plats bör du bege dig till Skottvångs grufva. Norr om Laxne döljer sig här ett gruvhistoriskt museum och så mycket annat att upptäcka och att göra, för hela familjen.

skottvång

Utställning och museiaktiviteter, värdshus med musik- och teaterscen, gårdsbutiker, logi med bastu och ett naturområde för vandring, cykling, bad, paddling och fiske. Här kan du enkelt planera en hel dag eller flera i en tidlös och spännande miljö med mycket vacker omgivning.

skottvång

En 500-årig historieresa

Från 1500-talet och framåt fanns ett antal gruvhål och kolmilor i bygden Åkers bergslag, däribland Skottvång som idag är en del av Gnesta kommun. Genom Östra Sörmlands gruvförening har gruvan bevarats och restaurerats till kommande generationers glädje. En rundtur bland Skottvångs 19 historiska byggnader och objekt ger en unik resa bakåt i tiden.

mila

Kolmilan ännu i bruk

Bland många evenemang är Kolarveckan i juli den mest besökta, när kolmilan tänds under pompa och ståt och producerar kol precis med samma metod som för 400 år sedan.

värdshus

Pittoreskt värdshus med berömd livescen

Det pittoreska värdshuset i Skottvång är inrymt i gruvans gamla maskinrum med uteservering och ger rum åt en idyllisk restaurang med en smakfull meny i husmansstil. Värdshuset driver även den berömda livescenen, som flera år legat högt på topplistan bland sommarsveriges musikunderhållning.

vandra

Vid Sörmlandsleden och Marvikarna

Skottvångs naturomgivningar är några av Sörmlands vackraste, med sköna vandringar längs med Sörmlandsleden eller genom naturreservatet Marvikarna, det fjordlika landskapet där du enkelt kan bada, paddla kanot, tälta och grilla.

övernatta

För att kunna njuta av allt Skottvångsområdet har att erbjuda behövs några dagar. Då går det även att övernatta i Skumbo, som är en gemytlig kopia av en äldre skogsarbetarbarack med 10 bäddar. Därtill finns Bybastun som ökar på mysfaktorn.

musik

Musik-, teater- och kulturevenemang för alla åldrar

Ta gärna en titt i den aktuella evenemangskalendern för att pricka in din favoritartist och för värdshusets grillkvällar eller buffét. Vid olika högtider hålls fester och med jämna mellanrum roliga och lärorika aktiviteter för barn och vuxna.

kanon

De imponerande 1800-talskanonerna vid entrén, framställda av Skottvångs järnmalm, är idag endast laddade med världshistoria och lokal stolthet, på en plats i Sörmland full av fina och kulturhistoriska upplevelser.