Karta

Utflyktstips

Packa en matsäck och ge dig ut på äventyr i Gnesta kommun. Här kan du uppleva det mesta som passar de flesta. Vi har samlat några tips på spännande platser att besöka.

I vår besökskarta kan du se var de olika besöksmålen ligger. Kartan finns att hämta på servicecenter, Marieströmsgatan 3 i Gnesta. Här hittar du ett litet axplock av spännande utflyktsmål och intressanta naturtips.

A. Skottvång

Skottvångs gruvområde är ett obligatoriskt stopp för cyklister som cyklar Näckrosleden, mouintainbikeåkare i Åkers bergslag eller vandrare som går etapp 15 eller 16 på Sörmlandsleden. Välbevarat gruvområde och kulturhistorisk oas med prisbelönt livescen, gruvmuseum, hantverksbutik och friluftsutställningen Art in the Green Box.

B. Högtorn

Gå genom härlig miljö till hänförande utsikt på Fräkensjöberget. Bilen kan du ställa vid en parkeringsficka strax efter ön Lövholmen. Följ sedan skyltar mot Högtorn. Sträckan är 2,6 kilometer. Vill du inte gå hela vägen upp till utsiktstornet så kan du stanna vid Stora Kvarnsjön som erbjuder fina badklippor. Här passerar Sörmlandsleden etapp 13. Här kan du läsa mer om Högtorn.

C. Alsgruvan

Strax utanför Gnesta finns denna gamla gruva. De rödfärgade väggarna i gruvan vittnar om att här bröts koppar- och nickelmalm under 1800- och 1900-talet. Om du vill gå in i gruvan så rekommenderas stövlar och ficklampa. Gången in är 100 meter lång och längst in finns gruvschaktet. Kom ihåg att du alltid går in i gruvan på egen risk. Här kan du läsa mer om Alsgruvan och Alsberget.

D. Grindviks kvarn

På en lång, slingrig och vacker grusväg förbi ängar och sjöar tar du dig till Grindviks kvarn. Kvarnen byggdes på 1870-talet och var verksam ända fram till 1967. Känn lugnet från bäcken som ringlar sig förbi kvarnen och ner i sjön Likstammen. Ta dig upp bakom kvarnen och se dammluckan och kanalen som grävdes för hand från Sticksjön.

E. Utnäset

Utnäsets naturreservat består av en mäktig udde med höga botaniska och geologiska värden. En särskild parkeringsplats för besökare finns anlagd 250 meter norr om gården Lundby. En markerad strövstig, 1,5 km lång, utgår från parkeringsplatsen och leder in till reservatet. Här finns mer information och alla våra naturreservat.

F. Natån

Glid fram på den Amazonas-liknande Natån. Ån, som nästan är helt överväxt av träd, förbinder sjöarna Naten och Båven. I Båven, Sörmlands största sjö, kan du leta upp en avskild strand för att njuta av lugnet och vacker omgivning.

G. Nytorpsravinen

Här hittar du ett djungelliknande naturreservat med lövskog, granskog och stora ormbunkar. Reservatet består av en djupt nedskuren slingrande bäck, som rinner ut i sjön Misteln. Vid sjön Misteln finns eldstad. I närheten finns också naturreservatet Herröknanäs och ett samlat besök i de båda reservaten rekommenderas.

H. Kammarstenen

Packa picknickkorgen och ta dig till Kammarstenen. Det enorma flyttblocket är med sina många små gångar och grottor ett uppskattat utflyktsmål för barnen. Kommer du med bil kan du parkera vid informationstavlan om Sörmlandsleden och gå ner längs vägen, över ån och sedan vänster. Här kan du läsa mer om Kammarstenen.

I. Krampan och Marvikarna

I dessa naturreservat, som ligger i Åkers bergslag, finns höga naturvärden och en lättillgänglig natur. Om du vandrar upp till Kvarnkärret kan du följa bäcken i en djup ravin till Övre Marviken.

Naturtips

Här kan du ta del av olika tips om vandringar unika naturupplevelser i den vackra Sörmländska naturen. Läs och njut. Men allra helst – upptäck!