Gnesta-Kallemuseet

Visst kom Gnesta-Kalle från Gnesta och självklart finns det ett museum. Gör ett besök och se gamla fotografier, skivor, affischer och framförallt dragspel.

Rune Gnestadius, känd som Gnesta-Kalle var en svensk radio- och TV-producent, programledare, dragspelare och kapellmästare. Kerstin Gnestadius har skapat ett museum till minne av sin man som finns på Frustuna Hembygdsgård i centrala Gnesta.

I över 15 års tid flackade Rune och hans orkester runt i landet, som mest gjorde de 250 spelningar om året. De spelade också in grammofonskivor. Rune har komponerat många melodier själv och listan över egna låtar innehåller närmare 200 titlar. Rune och hans fru Kerstin bildade ett notförlag och de köpte också senare ett grammofonbolag som producerat en mängd skivor genom åren. För visning, se relaterad information.

Från början var museet en brunmålad friggebod som Gnesta-Kalle använde som förvaring av sina noter. När Rune Gnestadius (Gnesta-Kalle) gick bort flyttades boden från Hästskovägen till Frustuna hembygdsgårde där den ställdes upp, målades om och fick tegeltak för att smälta in i miljön. Kerstin Gnestadius har även skänkt en mängd fotografier och föremål från Gnesta-Kalles levnad som nu utgör Gnesta-Kallemuseet.