Okända rum på Freja Bad & Gym

Gnestas populära badhus- och gymanläggning är en levande träffpunkt för många invånare och besökande. Här badas, simmas och tränas det dagligen året runt, från barn- till seniorålder. En mängd fitnessprogram och barnaktiviteter finns i utbudet.

En liten badbassäng inomhus. Vitt kakel och turkost vatten.

De fina lokalerna blev om- och tillbyggda 2016. Den klassiska 25-metersbassängen fick sällskap av en mindre barn- och träningsbassäng av modernaste snitt, tillsammans med en liten vattenlekvärld för de minsta. Dessutom tillkom det fullt utrustade gymsalen.

Rör inlindade i folie som står längst en lång gång.

Dolda katakomber

Men, en trappa ned, under hallarna döljer sig något mycket enastående. De flesta har nog inte en aning om att runtomkring de nedsänkta bassängerna finns det långa gångar, dolda rum och spöklika katakomber, där det även där pågår fullt av aktivitet som ingen ser.

Digital kontrollpanel.

Teknik och kontrollpersonal alltid igång

Ett modernt badhus med all vatten- och luftmiljö kräver nämligen en omfattande teknik. Under badhuset är ständigt maskiner och personal igång för att hålla vattenhygienen, -balansen och -temperaturen på exakt nivå.

Vattnet leds hit och dit, runt och ikring, genom pumpar, rör, filter och behållare för att alltid vara maximalt badbart och rent. Det ska cirkuleras, filtreras, värmas och balanseras på kemisk väg så att inga ovälkomna bakterier kan få fäste. Det sköter Frejas tekniker från en kontrollstation som påminner om Star Wars-filmerna.

Sladdar i en organiserad röra. En färgsprakande bassäng för småbarn

Bad och lek i bra luft

Även lekbassängen med alla figurer, former och belysning har en gömd teknik, och en stor apparat krävs för att hålla luften i bästa skick och temperatur. Fukt och kondens i ett badhus eller gym behöver extra avancerad ventilationsteknik, för att vi alla ska få ha en ren och fräsch badhusmiljö att vara i.

En stor avlång simbassäng med turkost vatten och vitt kakel. Flaggspel vajar längst bassängens breda del.

Rent vatten är A och O

Har vi inte alla upplevt det lite tjatigt att alltid måsta vara noggrant duschad och ren innan du hoppar ner i vattnet? På Frejabadet är vi duktiga på att följa den regeln. Beviset är den väldigt svaga doften av klor. Den bekanta doften från de flesta badhus uppstår nämligen endast när smuts och bakterier kommer ner i vattnet. Vid rent vatten, ingen doft från kloret.

Freja Bad & Gym vilar på många hemligheter bakom kulisserna!