2023-10-13

Hela livet i fokus på årets seniordag

Under torsdagen den 12 oktober arrangerades Seniordagen på Elektron i Gnesta.

Det blev en lyckad och välbesökt dag med föreläsningar, musikunderhållning och mingel.

– Det är en tradition som vi har haft sedan länge där vi ägnar en heldag åt att informera och träffa våra pensionärer. Det är en öppen tillställning för alla och vi har hjälp av pensionärsorganisationer och även vår personal från Socialförvaltningens olika delar, säger socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne.

Dagen inleddes med välkomsttal från representanter från socialnämnden, PRO Gnesta och SPF Seniorerna Gnestabygden.

Hur gör vi livet värt att leva – hela livet!

Dagens första föreläsning handlade om ofrivillig ensamhet och ålderism och hölls av Marie-Louise Söderberg, sakkunnig i ensamhetsfrågor inom SPF Seniorerna.

– Temat är hur kan man leva ett bra liv hela livet och ofrivillig ensamhet och åldersism är en del av de saker som kan påverka negativt. Det handlar om hur man tar hand om sitt liv på bästa sett, så jag hoppas kunna motivera och inspirera personer till att ta tillvara på sina liv och göra det bästa av det.

När vi pratar om ofrivillig ensamhet är det den som är plågsam och som man inte vill leva med, det är viktigt att ta reda på om det är en ensamhet som man trivs med själv eller är det en ensamhet som man upplever som plågsam då kan det ju handla om att man behöver stöd för egen del eller hjälp att få komma ut i gemenskap.

Aktiviteter är det sällan brist på utan det är ju snarare hur man når ut till de här personerna som är ofrivilligt ensamma, det finns ju en skam och ett stigma som gör att man drar sig undan och det är det som vi vill kunna komma åt, säger Marie-Louise Söderberg.

Gympa, lunch och mingel

Efter ett lättare gympapass med Lena Karlsson Leksell och Agneta Kempe bjöds det på kostnadsfri lunch och därefter mingel.

På eftermiddagen informerade lokalpolisen om bedrägerier och gav råd om hur man undviker att bli lurad och Gnesta hemsjukvård informerade om balans och fallprevention

Slutligen berättade Monica Pettersson, enhetschef på Ekhagen och Björnlunda hemtjänst om projektet Håll kontakten som riktar sig mot ofrivillig ensamhet bland seniorer i Björnlunda

Kvällen avslutades med mingel och underhållningsmusik av Leif Brixmark samt kakbuffé med Gnestas politiker.

Seniordagen är ett samarbete mellan Gnesta kommun och pensionsorganisationerna PRO Gnesta, PRO Stjärnhov samt SPF Seniorerna Gnestabygden.