2023-10-19

Vi firar Måltidens dag

Idag, den 19 oktober, är det Offentliga måltidens dag, då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet. I Gnesta kommun uppmärksammade vi dagen genom att servera olika vilträtter på våra äldreboenden, förskolor och skolor.

Klimatsmart lunch

På våra äldreboenden serverades det vildsvinsgryta med höstens primörer, kokt potatis och gelé från närproducerande Bonden i Södertuna. Till förrätt var det skagenröra i krustad och till efterrätt bjöds det på pannacotta med äppelkompott på svenska äpplen.

– Att servera mat med vildsvinskött ligger helt i linje med Gnesta kommuns kostpolicy om hållbara måltider med kött från djur som fötts upp på naturligt foder utan några tillsatser, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef i Gnesta kommun.

I kommunens förskolor och skolor bjöds det på viltfärslasagne med grönsaker i salladsbuffén. Till dessert blev en äppelkaka med svenska äpplen

Dekorerade bord

På Ekhagens äldreboende, som vi besökte under lunchen, firades måltidsdagen lite extra. Där hade personalen dukat borden med pumpor, färgglada löv och vackert porslin till maten som tillreds i det egna köket.

– Måltidens miljö är jätteviktig. Att det ser fint ut och att man kan äta tillsammans i lugn och ro, säger Monica Petersson, verksamhetschef på Ekhagens äldreboende. Idag har bespisningspersonalen dekorerat extra festligt för matglädjens skull, men vi har för vana att poängtera när det är helg och högtid vid måltiderna, även vanliga helger, för att skapa variation och glädje i tillvaron.

Offentliga måltidens dag

Den Offentliga måltidens dag, som instiftats av Måltidsakademien, är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I år valde Gnesta kommun att fokusera på olika vilträtter.

MATtanken koordinerar Offentliga måltidens dag, den 19 oktober 2023.

Läs mer: Offentliga måltidens dag | MATtanken Länk till annan webbplats.

#måltid23