2023-09-29
Två flickor hoppar samtidigt i längdhoppsgropen.

Rörelsedag på Skillingavallen i Gnesta

Det var en frisk höstdag som mötte elever, lärare och instruktörer från lokala idrottsföreningar när den gemensamma rörelse- och idrottsdagen för årskurs 1-6 på Frejaskolan gick av stapeln på Skillingavallen i Gnesta under fredagen.

Rörelse- och idrottsdagen är ett initiativ från Frejaskolan som en del av Riksidrottsförbundets Idrottens dag, som syftar till att så många som möjligt får möjlighet att prova på olika sporter och att få en vana att röra på sig och få en bättre hälsa genom hela livet.

Dagen genomfördes tillsammans med IFK Gnesta och IFK Gnesta Friidrott, där båda klubbarna hade representanter som deltog och gav instruktioner vid de sex olika stationerna med idrottsaktiviteter. Vid varje station pågick aktiviteten i 20 minuter och hade övningar inom friidrott, fotboll och samarbete. De ungefär 300 deltagande eleverna fick därmed 120 aktiva träningsminuter var tillsammans med tusentals andra barn över hela landet under Idrottens dag.

Äldre och yngre elever tillsammans

På plats fanns också några av Frejaskolans idrottsintresserade högstadieelever, som deltog som funktionärer och hjälpte till vid träningsstationerna. Att äldre och yngre elever deltar och samarbetar tillsammans ökar möjligheterna till att träna och utvecklas på sin egen nivå. Yngre elever kan lära sig av och få hjälp av äldre, samtidigt som de äldre eleverna kan stimuleras av att dela med sig av sina kunskaper och att ta ansvar för de yngre.

Två leende lågstadieflickor håller om varandra stående på en fotbollsplan.

Bland de idrottande barnen på plats fanns Julia Bergman och Jolinn Jepsen från tredje klass i Frejaskolan.

– Det här är bra, säger Julia Bergman. Det är kul att testa nya saker.

– Jag tycker höjdhopp var roligast, berättar Julia Bergman.

Båda är vana vid att idrotta och röra på sig med fotbollsspelande, innebandy och gymnastik på fritiden. Spring var roligast och höjdhopp var nytt, ropar klasskamraten Stina Sandsjö en bit bort.

Fördelar med träning för barn och unga

Forskning visar att det finns fler fördelar med att delta i organiserad idrott, där det finns vuxnas närvaro, regelbundna och schemalagda träffar och utvecklande aktiviteter. Generellt mår ungdomar som idrottar i en förening bättre både psykiskt och fysiskt. Det visar sig också att barn som rör på sig presterar bättre i skolan.

En man tittar i fjärran med ett sportemblem i bakgrunden.

– Det handlar om att lyckas inom idrott och rörelse, inte om resultat. Då kommer glädjen in och ger ytterligare positiv effekt till att träna, säger idrottslärare Bernar Malkoun, som samordnade dagen. Vi har ett väldigt bra samarbete med de lokala idrottsföreningarna och förmedlar kontakt mellan dem och föräldrar när barnen vill idrotta. Vi förmedlar också kontakt med kulturskolan.

I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap. Därför har Frejaskolan också infört bland annat dans- och rörelsepauser i undervisningen och satsar också på att bli en certifierad Generation Pep Skola, som med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor i skolan bidrar inte bara till en bättre hälsa för eleverna, utan också för förbättrade förutsättningar för lärande.

Barnen är målet

En stor skara lågstadieelever står inne i ett fotbollsmål.

Rörelsedagen avslutades med målfoto, frukt och diplom och vi säger grattis till eleverna på Frejaskolan och önskar träffa er snart igen på nya idrottsdagar.