2024-05-06

Jonas Ek, renhållningschef och Sandra Holmström, miljöansvarig i Gnesta kommun

Gnesta kommun deltar i årets skräpplockardagar

Nästa vecka är det skräpplockardagar i Gnesta kommun. Torsdag den 16 maj är det dags för politiker och tjänstemän från kommunen att dra sitt strå till stacken.

Gnesta kommun har anmält sig till Håll Sverige rents skräpplockardagar. Runt om i landet plockar skolor, förskolor, företag och föreningar skräp. I Gnesta kommun pågår kampanjen mellan den 13 maj och 19 maj.

Huvudsyftet med kampanjen är inte att städa, utan att väcka barn och ungdomars intresse för miljö och hållbarhet, och att visa att nedskräpning är fel.

Årets tema: Stoppa skräpet – rädda havet

Skräp i våra vatten är ett stort miljöproblem. Blåst och regnvatten kan föra med sig skräp ner i dagvattenbrunnar och till vattendrag, för att tillslut hamna i sjöar och hav. Det allra vanligaste skräpet som slängs på marken och hittas i våra vatten är plast – oftast engångsartiklar som lock, korkar, våtservetter, godis- och glasspapper.

– Många djur dör för att de fastnar i eller äter upp skräp. Det lättaste sättet att minska nedskräpningen att lägga skräpet på rätt plats från början – i papperskorgen, säger Sandra Holmström, miljöansvarig i Gnesta kommun.

Skräpplockning för politiker och tjänstepersoner

Torsdag den 16 maj går tjänstepersoner och politiker i kommunen ut för att plocka skräp på olika platser i kommunen.

–Vi har alla ett ansvar för att det ska vara rent och snyggt i vår stad. Vi behöver utbilda våra unga i hållbarhetsfrågor, men det är minst lika viktigt att vi vuxna föregår med gott exempel, säger Anders Axelsson, kommunchef i Gnesta kommun.

Vill du också plocka skräp?

Alla som vill får vara med. Du som deltar väljer själv var, när och hur du vill plocka skräp under veckan. Men ett tips är att plocka tillsammans med andra. Det är kul!

Besök gnesta.se/plockaskrap Länk till annan webbplats.för mer information om kampanjen och tips för en säker plockning.