Låga halter av PFAS i Käxle
Nu har provsvaren på de vattenprover som togs vid Käxle förra veckan kommit. Resultaten visar på låga halter av PFAS i samtliga brunnar som provtagits. Alla berörda har informerats.
Uppdatering 22 februari
Under förra veckan var tjänstepersoner på plats ute i Käxle och tog vattenprover i de brunnar som eventuellt kunde ha förhöjda halter av PFAS i vattnet. Nu har provsvaren kommit och resultaten visar på låga halter av PFAS i samtliga brunnar. Med hänsyn tagit till PFAS så är de riskfritt att dricka vattnet. Därför tar vi nu bort den vattentank vi ställde ut förra veckan.
Vi tar fram en plan för vårt fortsatta arbete. En utredning hur PFAS sprider sig i området ska genomföras och en uppdaterad kontrollplan för deponin tas fram. Tätskiktet ska också undersökas för att se om det krävs några åtgärder.
För att detta ska bli så bra som möjligt tar vi hjälp av oberoende konsulter som är experter inom detta område.
Nyhet publicerad 14 februari
Förhöjda halter av PFAS har upptäckts i grundvattnet i närheten av Käxle i Stjärnhov. Vi utreder nu om enskilda brunnar i området också kan ha förhöjda halter. Berörda fastighetsägare har informerats. Det kommunala dricksvattnet berörs inte.
Resultatet av en PFAS-provtagning vid en avfallsdeponi i Käxle, Stjärnhov visar på förhöjda halter av PFAS i vattnet som rinner från deponin och grundvattnet intill deponin.
PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp syntetiskt framställda ämnen som har många användningsområden. Flera PFAS-ämnen misstänks vara skadliga för både djur och människor.
Provtagningen på det kommunala dricksvattnet från Stjärnhovs vattenverk visar på låga halter som ligger under Livsmedelsverkets gränsvärden för PFAS. Du som har kommunalt vatten kan alltså nyttja dricksvattnet precis som vanligt.
Nu utreder vi eventuell spridning av PFAS och om enskilda brunnar i området har halter över gränsvärdena. Tjänstepersoner från kommunen har varit i kontakt med fastighetsägare i närområdet som kan vara drabbade.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för åtgärder om gränsvärdet överskrids, kan du dricka och laga mat med vattnet under den tid det tar att utreda om det finns förhöjda halter av PFAS i dricksvattnet i de enskilda brunnarna. Men om du känner dig orolig kan du hämta vatten i vattentanken som vi ställt ut i korsningen Fasanvägen-Käxlevägen, medan vi utreder eventuell spridning av PFAS. Det är ofarligt att duscha, diska och tvätta med vattnet.
– Vi tar det här på största allvar och det är viktigt för oss att berätta det vi vet och det som kommer fram under arbetets gång. I nuläget har vi inte mer information, säger Jesper Berndt Dahl, samhällsbyggnadschef på Gnesta kommun.
– Vi kommer att påbörja provtagningar i morgon torsdag för att utreda eventuell spridning av PFAS och om enskilda brunnar har halter över gränsvärdena. Oberoende konsulter kommer att kopplas in i utredningen, men vi från kommunen jobbar givetvis vidare med frågan, säger Jonas Ek, renhållningschef på Gnesta kommun.
Provresultatet från provtagningarna förväntas vara klara i slutet av nästa vecka. Om provresultaten visar på ytterligare spridning av PFAS i området kommer vi att ta ytterligare prover.