2023-12-07
Illustration som föreställer en krislåda

Om hemberedskap på julmarknaden

På julmarknaden i centrala Gnesta 26 november hade invånare och besökare möjligheten att delta i en frågesport i kommunens tält – med frågor om hur samhället fungerar vid kris.

Kommunen hade två tält, varav det ena var omgärdat av väggar och uppvärmt av en gasolvärmare. Inuti tältet fanns en frågesport med nio frågor och chans att vinna en krislåda från Röda Korset.

Ett 60-tal personer antog utmaningen och en ensam segrare med 21 rätt av 22 möjliga, vann krislådan. Flera svarande hade uppåt 19-20 rätt och de är väldigt glädjande att så många har god kännedom om hur samhället fungerar i en kris och sitt eget ansvar som invånare.

Frågor som få visste svaret på

Få som svarade visste om att kommunen har ett ansvar för att planera för att ta emot evakuerade personer från andra kommuner. I Sörmlands län ska kommunerna, efter en gemensam överenskommelse med Länsstyrelsen, ha förmåga att tillsammans ta emot 5000 evakuerade personer från andra län och kommuner.

En annan sak som var svår för många var vad det innebär att, som 16-70 åring, omfattas av totalförsvarsplikten. Kortfattat innebär det att man måste gå till jobbet som vanligt även om det blir krig och, faktiskt, att Arbetsförmedlingen kan beordra människor att gå till ett annat jobb än sitt ordinarie.

Ytterligare en svår fråga var den om vilket som är det nationella krisinformationsnumret. Precis som man kan ringa 1177 för att komma till sjukvårdsupplysningen och 114 14 för att komma till Polisen vid icke pågående brott eller händelser, kan man ringa 113 13 för att både lämna och ta emot information vid en kris.

Viktigt att veta

Några trodde att det är en god idé att du vid kris kan tända din kolgrill inomhus för att få värme och kunna laga mat. Det är inte en god idé. Det är livsfarligt att tända kolgrillar och gasolvärmare inomhus om de inte anpassats för inomhusbruk eftersom de avger kolmonoxid som gör att du riskerar att kvävas till döds.

Avslutningsvis vill vi berömma er som deltog i frågesporten för att ni tog er tid att kontrollera era kunskaper och vi vill särskilt gratulera vinnaren av krislådan som vi kontaktat via mejl. Förhoppningsvis har flera av er som deltog tagit med er tankar och funderingar kring er egen kunskap och hemberedskap som stärker er framöver.