2012-05-30

Bada i juni?

Förr var skolavslutningen en magisk dag. Sommaren började, ledigheten var ändlös och givetvis skulle man premiärbada när Du blomstertid klingat ut. Men med stigande ålder har väl de flesta gått över från Kalenderbadare till en badare som anpassar sina dopp till rådande vattentemperatur.

Nu är det så, enligt mitt tycke att badstarten mycket väl kan läggas till juni om man bara väljer rätt sjö. Nu pratar vi skogssjöar och det är just tjusningen med skogssjöarna jag vill lyfta fram i juni månads naturtips.

I Gnesta kommun har vi massor med skogssjöar. En skogssjö är inte nödvändigtvis en svart tjärn omgiven av förändiska gungflyn. De allra flesta sjöar har partier med hällar och klippor där man med fördel kan avnjuta en solig söndag.

Bad vid skogssjö

Bad vid skogssjö

Hur hittar jag till skogssjöarna?


Några skogssjöar kan nås med bil men de flesta kräver en viss ansträngning. Öster om Klämmingen finns ett stort antal sjöar som i de flesta fall kan nås via vandringsleder. Gnestaleden och Sörmlandsleden knyter samman sjöarna upp mot Stockhoms län. Även sjöarna på Björnlunda och Gryts allmänningar i Mälarmården nås med Sörmlandsleden.

Ett trevligt sätt att upptäcka de gömda skoggssjöarna är att ta med cykeln på bilen och följa någon av de många bommade skogsvägarna fram till någon trevlig sjö.

Några förslag på sjöar


Gnesta kommuns turistkarta kan vara till bra hjälp för att hitta till sjöarna.
Vill man köra bil från Gnesta så rekommenderas Kattnäs Kvarnsjö på Östra sidan om Klämmingen. Flera trevliga klippiga partier finns och oberoende på vilken tid på dagen man kommer finns det alltid en solsida.
 
Vandringsalternativen är Gnestaleden där Långsjön och Östra Stensjön är två pärlor. Sörmlandsleden har också många bra alternativ.

På cykel rekommenderas Långsjövägen som går från Klämmingen norrut till Guldsmesmora. Flera trevliga sjöar finns.

Undvik dock Stora och Lilla Hedningen som fått sina namn av det svarta vattnet. Det finns även en väg som går från Stora Åsa i Gåsinge till Mora Gård/ Ånhammar. Djupa Holmsjön, Nyckelsjön och Axsjön erbjuder hyggliga bad. Undvik Holmsjön som är en ganska dyig upplevelse.
 
Skogssjöbad
+ Varmt i vattnet
+ Ostördhet. Badkläder eller inte efter behag
+ Hunden kan följa med
+ Promenaden till sjön kan ses som en del av Sunt liv i Gnesta kommun. Då antalet kiosker saknas till 100% bortfaller risken för spontankaloriintag.
- Vissa vatten har en brun anstrykning av humus. I värsta fall kan algen Gubbslem förekomma. Den är inte farlig men kan fästa på huden som en hal oljig yta. Oljigheten försvinner efter en stund i solen.
 
Bertil Karlsson
Miljöstrateg
 
PS
Många av skogssjöarna kalkas genom kommunens försorg. Har ni iakttagelser av storlom eller andra vattenanknutna arter tar jag tacksamt mot en rapport på E-post. Det är spännande att få besked om hur livet i sjöarna svarar på våra insatser.