2009-06-01

Bada i juni?

Förr var skolavslutningen en magisk dag. Sommaren började, ledigheten var ändlös och givetvis skulle man premiärbada när Du blomstertid klingat ut. Men med stigande ålder har väl de flesta gått över från Kalenderbadare till en badare som anpassar sina dopp till rådande vattentemperatur.

Nu är det så, enligt mitt tycke att badstarten mycket väl kan läggas till början av juni om man bara väljer rätt sjö. Vattentemperaturen stiger otroligt snabbt på våren och under vår senaste kalkuppföljningsprovtagning i mitten av april noterade jag flera mindre sjöar med en temperatur på + 10 grader på tvåmeters djup.

Härligt bad - hopp i det blå

Härligt bad - hopp i det blå

Skogssjöar


Nu pratar vi skogssjöar och det är just tjusningen med skogssjöarna jag vill lyfta fram i juni månads naturtips. I Gnesta kommun har vi massor med skogssjöar. En skogssjö är inte nödvändigtvis en svart tjärn omgiven av förädiska gungflyn. De allra flesta sjöar har partier med hällar och klippor där man med fördel kan avnjuta en solig söndag.

Nå skogssjöar via Sörmlandsleden


Några skogssjöar kan nås med bil men de flesta kräver en viss ansträngning. Öster om Klämmingen finns ett stort antal sjöar som i de flesta fall kan nås via vandringsleder. Gnestaleden och Sörmlandsleden knyter samman sjöarna upp mot Stockholms län. Även sjöarna på Björnlunda och Gryts allmänningar i Mälarmården nås med Sörmlandsleden. Ett trevligt sätt att upptäcka de gömda skoggssjöarna är att ta med cykeln på bilen och följa någon av de många bommade skogsvägarna fram till någon trevlig sjö.

Några förslag


Vill man köra bil från Gnesta så rekommenderas Kattnäs Kvarnsjö på Östra sidan om Klämmingen. Flera trevliga klippiga partier finns och oberoende på vilken tid på dagen man kommer finns det alltid en solsida.
 
Vandringsalternativen är Gnestaleden där Långsjön och Östra Stensjön är två pärlor. Sörmlandsleden har också många bra alternativ.
På cykel rekommenderas Långsjövägen som går från Klämmingen norrut till Guldsmedsmora. Flera trevliga sjöar finns. Undvik dock Stora och Lilla Hedningen som fått sina namn av det svarta vattnet.
Det finns även en väg som går från Stora Åsa i Gåsinge till Mora Gård/ Ånhammar. Djupa Holmsjön, Nyckelsjön och Axsjön erbjuder hyggliga bad. Undvik Holmsjön som är en ganska dyig upplevelse.
Mera dopp - hur kallt är det egentligen

Mera dopp - hur kallt är det egentligen

Skogssjöbad

+ Varmt i vattnet
+ Ostördhet. Badkläder eller inte efter behag
+ Hunden kan följa med
+ Promenaden till sjön blir ett bra motionspass. Då kiosker saknas till 100% bortfaller risken för spontankaloriintag.
+ Transporten till sjön kan med fördel kombineras med att fylla på förråden med svamp och bär.
- Vissa vatten har en brun anstrykning av humus. I värsta fall kan algen Gubbslem förekomma. Den är inte farlig men kan fästa på huden som en hal oljig yta. Oljigheten försvinner efter en stund i solen.

Bertil Karlsson, Gnesta kommuns miljöstrateg