Naturtips: Jolster - novembers vita buskar

Vy över buskar

Finns det vildväxande bomull?

Troligen är det många som har sett stora buskar som nu på hösten lyser vita. De är lätta att se på håll och skiljer sig tydligt från övriga buskar. Kommer man närmare syns ulliga bollar som liknar bomull. Tankarna far till boken Onkel Toms stuga där arméer av slavar plockade bomull på oändliga bomullsfält i den amerikanska södern. Men har vi verkligen vildväxande bomull i Sverige?

Nej, bomull kommer från Mellanamerika och växer inte vilt i Sverige. Buskarna vi ser är en växt från Gamla världen som heter Jolster Salix pentandra. Namnet jolster känns lite udda och jag har inte lyckats härleda det etymologiskt. Jolster tillhör videfamiljen och är en relativt vanlig i Sverige även om den blir mer sällsynt längre norr ut i landet. På sommaren är den inte särskilt framträdande utan lever med de andra videarterna i fuktiga miljöer utan att göra så mycket väsen av sig. Det är först nu på senhösten som den är lätt att urskilja då frökapslarna spricker upp och de vitulliga fröerna blir synliga. Har ni inte sett dem ännu är det ingen panik, fröerna hänger ofta kvar till långt fram på vintern.

En växt med många användningsområden

Jolster är som sagt inte bomull men det har inte hindrat att man förr utnyttjade de ulliga växtfibrerna. Det startade i större skala under frihetstiden, den kärva perioden efter Karl XII. Vid den tiden gjordes alla möjliga försök att ta tillvara inhemska råvaror eller som man sa då ”vårt lands naturliga hjälpkällor”. Jolsterns ymniga frökapslar fick det något bombastiska namnet ”svensk bomull”. Nu gick det inget vidare att göra tyg av den svenska bomullen men med en tillsats av vanlig bomull kunde produkten duga till stoppning, vadd, garn och ljusvekar.

Användningsområdet ljusvekar har gett jolster det dialektala namnet Vekarepil. Själva virket användes liksom andra viden vid korgtillverkning och som slöjdmaterial. Barken kunde användas till växtfärgning och medicin mot frossa. Jolster är med andra ord en högst användbar buske om man har tid och framför allt tålamod.

Närbild på jolster

Titta efter jolster i november

Vi går mot en tid då de starka höstfärgerna allt mer går över till dovt brunt. En bit in i november har vi snart bara kvar granbarksgrönt och grafiskt mörka lövträdsgrenar. Undantaget är då jolster som lyser upp i väntan på den första nysnön. Det är inte svårt att hitta jolster. Titta efter den längs diken och i kanten av våtmarker. Den är vacker på håll men ta er gärna tid och gå nära och titta på de ulliga frösamlingarna. Bilderna till detta naturtips är tagna vid Norrtunasjön. Buskarna är lätta att upptäcka från vägen mellan Gnesta och Vängsö där de växer mellan den vasstäckta sjön och betesmarken.

Ha det bra i höstmörkret och om andan faller på, varför inte satsa på egna jolstervekar till adventsljusen i år?

Bertil Karlsson
Miljöstrateg