2024-03-22
Earth Hour 23 mars

Spara på vattnet och släck lampan

Skapa goda vattenvanor på Världsvattendagen och manifestera för klimatet under Earth hour. Testa klimatkalkylatorn och få energirådgivning.

Idag, fredag den 22 mars, är det Världsvattendagen. Årets tema är Vatten för fred för att belysa vikten av rent vatten för en stabil och konfliktfri värld.

Klimatförändringar och en global befolkningsökning gör det allt viktigare att skapa goda vattenvanor och att vi alla använder vatten på ett mer hållbart sätt. Världsvattendagen instiftades av Förenta nationerna år 1992 för att uppmärksamma betydelsen av färskvatten i världen.

På lördag släcker vi lamporna

Delta i världens största klimatmanifestation – Earth Hour. Lördag den 23 mars klockan 20.30–21.30 släcker vi lamporna för att uppmärksamma klimatet.

Earth Hour är instiftat av världsnaturfonden WWF. Årets tema är Tillsammans är vi världens chans. Syftet är att skicka en signal till världens politiker och ledare om att ta klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden på allvar. Kampanjen syftar dessutom till att inspirera till klimatsmarta vanor i vardagen. Alla kan göra något för planeten!

Det här kan du göra

• Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar
• Välj kollektivtrafik framför bilen
• Stäng av kranen när du borstar tänderna och rakar dig
• Undvik mat som innehåller palmolja
• Kyl vatten i kylskåpet
• Ät mindre och bättre kött
• Köp second hand

Klimatkalkylatorn – beräkna och sänk din miljöpåverkan

Vet du hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Testa dig själv i Världsnaturfondens och SEIs (Stockholm Environment Institute) klimatkalkylator. Genom att svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping får du snabbt koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den. Se Relaterad information.

Energi- och miljörådgivning i Gnesta kommun

Ställ frågor till våra våra energi- och klimatrådgivare och få tips på energibesparingar, solel och laddning. Så sparar du pengar samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. Se Relaterad information.