2024-03-25

Nelli Kronwall, kontaktperson, och Camilla Ytterdahl, enhetschef.

"Tveka inte på att bli kontaktperson"

Nelli Kronwall tycker att uppdraget som kontaktperson är en givande och viktig erfarenhet. Nu söker vi fler kontaktpersoner. Är du en av dem?

–Jag hittade uppdraget av en slump och kände direkt att det var roligt! Jag gillar den personliga kontakten och har alltid tyckt om att vara ett stöd i någons tillvaro.

Nelli Kronwall, 23 år, har haft uppdraget som kontaktperson i flera år. I dagsläget är hon kontaktperson till två personer, men överväger att engagera sig i fler.

–Jag vill se människor och deras behov. Det är en givande och viktig erfarenhet i både yrkes- och privatlivet. Man lär sig mycket om människor och om sig själv.

Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag. Syftet är att bryta social isolering och att bidra till att den som beviljas insatsen får möjlighet till fritidsaktiviteter utifrån sina egna önskemål, förmågor och behov.

–En social kontaktperson ska vara en vän, en kompis. Du behöver ingen utbildning, men du behöver ett engagemang, säger Camilla Ytterdahl, enhetschef för boendestöd på Gnesta kommun.

Tveka inte på att bli kontaktperson

Som kontaktperson träffar du en person cirka 6–8 timmar i månaden. Ni kommer tillsammans överens om när ni ska ses och vad ni ska hitta på. En handläggare ser till att matcha dig med en person som har liknande intressen.

–Första träffen brukar jag hålla ganska kort, vi ses oftast i hemmet. Men sen gör man allt möjligt! Snackar över sms, ser på film, går och simmar, fikar, spelar tv-spel och lagar mat. Det ger en fin känsla att se hur relationen blommar ju fler gånger vi träffas, säger Nelli Kronwall.

–Till den som funderar på att bli kontaktperson säger jag bara: det finns ingen anledning att tveka! Jag har lärt mig att se världen på ett nytt sätt tack vare mitt uppdrag.

 

Vill du bli kontaktperson?

Då är du välkommen att kontakta kommunens samordnade för kontaktpersoner inom LSS och SoL.

Människor i alla åldrar är välkomna att söka, men just nu söker vi särskilt manliga kontaktpersoner, 25–35 år som tycker om att träna, fiska och spela tv-spel.

Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag. Du får ersättning i form av ett arvode och en ersättning, dels för att bekosta aktiviterna men också för själva uppdraget.

Skicka ett mejl med en kort presentation av dig själv, dina fritidsintressen och kontaktuppgifter så hör vi av oss. Se kontaktuppgifter här.

Här kan du läsa mer om uppdraget som kontaktperson.