Elev på Kulturskolan

Dansa, spela teater, sjung, spela flöjt eller testa på kontrabas. På Kulturskolan erbjuder vi olika kurser.

Aktuella kurser och anmälan hittar du på webbsidan kulturskolans kurser. Länk till annan webbplats.

Vi arbetar för att du som elev ska var delaktig i vår undervisning. Generellt så ökar medbestämmande och inflytande i takt med att eleverna blir äldre. Men vi strävar efter att alla ska känna att de får vara med och påverka. Samtidigt så är all undervisning i grupp en övning i demokrati och att också förstå värdet av att genomföra majoritetens förslag.

Som elev kan du prata med din lärare om lektionsupplägg. Du kan också höra av er till enhetschefen med förslag och idéer på vad du vill göra.

För närvarande finns inget elevråd, men Kulturskolan anordnar elevträffar under läsåret då du kan delta för att komma med dina synpunkter och vara med och påverka.

Vi ser gärna att du som elev är med kring utformningen av våra evenemang. Kontakta din lärare eller enhetschefen om du har några idéer evenemang.

Teater och drama – I Teater och drama arbetar vi mycket med gruppstärkande övningar och samarbetsövningar. Vi strävar efter ett tillåtande klimat där alla elever ska få känna sig sedda och trygga. Eleverna får vara delaktiga i val av pjäs i varje teatergrupp. Ofta får eleverna tillsammans skapa en pjäs. Då tar läraren tillvara på elevernas idéer och utformar ett manus efter elevernas önskemål. Spelar eleverna ett färdigt manus tar läraren hänsyn till vilken roll eleven vill spela och hur rollen ska tolkas. Då kommer läraren med flera förslag på färdiga manus och gruppen får vara med och rösta fram vilken pjäs det blir.

Musikal – Precis som i teater arbetar musikalgrupperna med gruppstärkande övningar och samarbetsövningar. I ämnet musikal får eleverna komma med önskemål om musikal, men då det är många aspekter att ta hänsyn till, inte minst att antalet roller stämmer med gruppens storlek, är det lärarnas beslut som väger tyngst. I arbetet kring en musikal får eleverna vara med och skapa dekor och scenografi.

Film och Stop motion – Här skapar du ditt eget manus, filmar och editerar utifrån hur du vill ha det. Ofta arbetar du med någon annan i en liten grupp kring en film. Läraren hjälper dig/er med olika tekniska tips och visar dig/er olika tekniker och arbetsmetoder som du/ni kan ha nytta av i ditt/ert skapande. Tillsammans med läraren lägger du/ni upp en plan för att hinna med att göra en film under ett läsår.

Digitalt musikskapande och Studio Chill – Här får du skapa din musik med hjälp av datorer, digitala hjälpmedel och musikprogram. Läraren hjälper dig/er med olika tekniska tips och visar dig/er olika tekniker och arbetsmetoder som du/ni kan ha nytta av i ditt/ert skapande.

Musik och sång – Som elev får du komma med förslag på vad du vill öva på, både låtförslag och genre. I orkestrar och band får ni vara med och komma med förslag på vad som ska spelas och rösta om låtval. Vill du spela en särskild sorts musik i en ensembelform som inte finns på kulturskolan så hjälper vi gärna till att möjliggöra detta till er.

Dans – Många dansövningar är bland annat till för att skapa samhörighet i gruppen. Elever får komma med förslag på låtval att dansa till och komma med förslag på dansstil. Äldre elever får också vara med och skapa delar av koreografier. Alla får vara med och skapa och tillsammans rösta fram moment som ska vara med i koreografierna.