Björn Enegård

Lärare gitarr, elgitarr, elbas och stränginstrument.

Utbildningar

  • Musikhögskolan i Örebro, ensemblemusikerlinjen samt musiklärarprogrammet

Mer om Björn

Pedagogen

- Jag vill verkligen fånga upp intresset för basen och gitarren som instrument med många möjligheter. Det handlar bland annat om att lära sig höra instrumenten och vad de spelar i ett sammanhang med andra instrument.

- Eftersom bas oftast är ett kompinstrument pratar vi mycket om vilken roll basisten har i ett band eller en orkester. Gitarr är ju både ett kompinstrument och ett melodiinstrument. Här visar jag gärna när det passar att kompa och när det passar att spela melodier och solon. Vi går igenom olika stilar och olika typer av ackompanjemang. Många elever får också möjlighet att spela i ett band och själva uppleva basistens och gitarristens roll tillsammans med andra instrument.

- Från första lektionen spelar vi låtar och eleven lär sig teknik och att hitta tonerna på greppbrädan på det sättet.

Författaren

Mitt stora intresse för pedagogik och metodik i musik och i synnerhet elbas har resulterat i att jag skrivit en undervisningsbok för nybörjare som heter just "ELBAS!" och som kan användas på ett flexibelt sätt som passar den enskilda eleven eller elever i grupp.

Musikern

- Jag jobbar även som frilansbasist vid sidan av undervisandet sedan 20 år tillbaka. Spelar i många sammanhang och uppträder på både stora och små scener, t.ex. Berns salonger. Medverkar i ett flertal band och kompar olika artister t.ex. Magnus Carlsson (från Alcazar) och Charlotte Perrelli. Spelar kontrabas bl.a. i bandet The Moleskins som givit ut skivan Dedication.

Hur började du spela musik?

Jag började att spela gitarr på musikskola när jag var 9 år sedan när jag var 10 år började jag spela elbas. Först på egen hand sedan på musikskola och privatundervisning.

Varför blev du lärare i musik?

Jag brinner för att vägleda och utbilda andra inom musik. Musik förenar oss människor och vilar på mjuka värden som jag tror är bra för människan och samhället. Dessutom tycker jag kulturskolan som utbildningsform är klockren och fyller en viktig funktion hos barn och unga i samhället. För mig är kulturskolan en plats där man som yngre kan växa både musikaliskt, socialt och personligt utifrån individens behov och möjligheter.

Har du något favoritband eller musiker?

Jag gillar musik som svänger och det gäller egentligen oavsett genre och band. Men jag har en förkärlek till jazz, funk, fusion, gospel, blues, country osv. Favoritband och musiker är Tribal Tech, Allan Holdsworth, Toto, Nathan East, John Mayer, Stevie Ray Vaughan m.fl.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?

Trummor, piano och sång.

Något roligt som hänt mig som musiker eller lärare?

Inget speciellt minne som jag kan komma på nu. Men de gånger jag ser att eleven känner att den växer, att den kan och förstår då glimmar det till lite i ögonen hos eleven. Dessa "ögonblick" 🙂 blir jag själv glad av att få se och uppleva.