Daniel Borgegård Älgå

Daniel Borgegård Älgå

Lärare i träblås, film, digitalmedia och LEK

Utbildning

 • Sjöviks Folkhögskola, Musiklinjen, afroamerikansk inriktning, saxofon
 • Arméns Trumkår, Bollnäs Folkhögskola, Musiklinjen, afroamerikansk inriktning, saxofon
 • Stockholms Universitet, Musikvetenskap
 • Ingesunds Musikhögskola, IE Instrumental- och ensemblepedagog, afroamerikansk inriktning, saxofon och klarinett

Yrkesmeriter

 • Skotteruds Musikkskole, Norge, saxofon/klarinett/ensemble
 • Rollin' Phones Sommarkurser, Ingesunds Musikhögskola, saxofon/ensemble/improvisation
 • Gnesta Kulturskola: saxofon/klarinett/keyboard/slagverk/
  musikteori/ensemble
 • Trosa Kulturskola: saxofon/klarinett/keyboard/slagverk/musikteori/
  ensemble/klassorkester/musikdata

Hur började du spela musik?

– Jag har haft musik omkring mig redan från mina första år då min far alltid spelat och lyssnat på musik. Från första klass tog jag pianolektioner och sedan från fjärde klass började jag spela saxofon.

Vilken studioinspelning är du mest nöjd med?

– Det måste nog vara någon inspelning med banden Konstruktion/Abstraktion eller Viirus. Lyssningsexempel, se relaterad info.

Vad är det roligaste med att vara musiklärare?

– Som musiklärare får du chansen att visa hur fantastiskt det är att kunna spela ett instrument och därtill ha möjligheten att lära ut denna kunskap, inspirera elever till att själva upptäcka nya världar och sedan se eleverna utvecklas som musiker och börja identifiera sig med sitt instrument.

Kan du berätta om en minnesvärd spelning? 

– Under åren 1998-2000 var jag delaktig i konsertserien Meeting som huserade på olika scener runt om kring i Stockholm. En konsertkväll på Café Umbra, vilken pågick från kl 18-01 med ett 10-tal akter, medverkade jag med Robert Fuchs och Nassim al Fakir i trion Sansara. Vi spelade improviserad jazzmusik vilket oftast uppfattas som väldigt seriöst. Detta till trots kom vi inspringandes på scen iklädda röda rymdoveraller och tog publiken med storm!

Har du något favoritband eller musiker? 

– Som musiker inspireras jag av många olika sorters musik så det blir svårt att nämna bara ett enstaka exempel. Några som dock betytt väldigt mycket för min egen utveckling både som musiker och kompositör är de amerikanska saxofonisterna Charlie Parker och John Zorn, klarinettisten Jimmy Giuffre och elektronikaskivbolaget Warp Records med dess artister.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?

– Förutom träblås- och klaviaturinstrument spelar jag trummor och slagverk. Jag använder mig även av en uppsjö av elektroniska vertyg, både analogt och digitalt, samt spelar det elektroniska blåsinstrumentet EWI och Theremin.

Spelar du i något band?

– Jag spelar i många band i olika samanhang och genrer. Exempelvis rockorkestern Black Baker, GLO - Great Learning Orchestra, Uzumaki Redux, Clarinettes á Têtes och 1000typesofsnow.

Berätta om något roligt som hänt dig som musiker eller lärare.

– Musiken har tagit mig till platser och länder jag inte besökt tidigare, spelat för kungen på hans 50-års dag inför 100 000-tals åskådare och varit på turné i Skottland där vi höll konsert i gamla medeltida kyrkor. Jag har även haft möjligheten att träffa och musicera tillsammans med några av mina förebilder.