Elin Folkesson

Lärare i fiol.

Utbildningar

 • Musikalmetodik 5p, SMI 2022
 • Lärarexamen med inriktning musik 180p, specialiserad på Rytmik och Fiolundervisning, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2004-2008
 • Gotland Music Academy 2p, Högskolan på Gotland 2002
 • Kammarmusikerprogrammet 40p, Mälardalens högskola 2001-2003
 • Dans 10p, Mälardalens högskola 2003
 • Scenisk framställning och gestaltning 10p, Mälardalens högskola 2002-2003
 • Körsång 5p, Mälardalens högskola 2003
 • World music 5p, Stockholms universitet 1999
 • Musikvetenskap 20p, Stockholms universitet 1998

Yrkesmeriter

 • Egen firma med fiol, orkester och pianoundervisning i Järna
 • Musiklärare år F-9 Järna Friskola
 • Musiklärare år 1-12 Örjanskolan
 • Jag har deltagit i många olika musikprojekt och spelat både i orkester, ensembler och som solist. Jag har även varit körledare.
 • Undervisat i musik på en Waldorfskola i Kenya

Hur började du spela musik?

Jag började spela fiol när jag var 8 år på Musikskolan i Åtvidaberg. Carina Enbäre var min första lärare. Vi spelade i början i en liten grupp och fick öva att dra stråken genom en tom toalettrulle på axeln. Sedan blev det både små turnéer, konserter och stråkläger. Jag deltog också i många körer och en som jag särskilt minns var Ceciliakören ledd av Ingemar Eriksson. Under tonåren deltog jag i olika band, skrev egna låtar och lärde mig spela både piano och gitarr.

Varför blev du lärare i fiol ?

Jag älskar att spela fiol eftersom det är ett så mångsidigt instrument. Man kan spela flera stilar och fiolen kan ha många olika uttryck. Det är så roligt att föra vidare det jag lärt mig och få mina elever att uppleva och upptäcka all fantastisk musik som finns. Det är spännande att få se eleverna växa och utvecklas. Jag gillar att undervisa och använder eller kombinerar ofta olika metoder samtidigt. Att gå en rytm eller sjunga kan förstärka musiken och fördjupa förståelsen för den. När eleven och jag hittar ett bra flow tillsammans växer vi båda som människor. Det är viktigt för mig att eleverna har inflytande och är med och formar undervisningen. Då går lärandet lätt och eleven äger processen!

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

Det kan finnas olika anledningar till att man minns en spelning. Ett väldigt högtidligt minne var när jag spelade en egen komposition från en liten balkong i Stockholms stadshus. Det var fullt i salen och det blev helt tyst när jag började spela. Ett annat minne är när jag spelade i Svenska kyrkan i Grekland. Jag var så nervös att mitt ena ben råkade krampa. Jag kunde inte stå stadigt på båda benen men lyckades ta mig igenom mitt moderna stycke ståendes med bara ett ben stadigt i marken. Ett tredje minne var när jag hade skrivit en text till Arvo Pärts Spiegel im Spiegel. Efter konserten kom en man fram och sa att han hade hört mig sjunga genom fiolen. Det var häftigt!

Har du något favoritband eller musiker?

Jag gillar det mesta inom musik och lyssnar både på klassisk, folkmusik och modern musik. Jag älskar riktigt bra stämsång.


Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?
Jag kan spela piano och gitarr men kan även lite bas och trummor. Och så sjunger jag mycket på mitt jobb. Jag har deltagit i olika musikprojekt med min elfiol.

Något roligt som hänt mig som musiker eller lärare?

Jag har många fina minnen från alla år då jag spelat och undervisat. I flera år hade vi en improvisationsgrupp i Stockholm som gjorde spelningar där vi bara improviserade. Det var väldigt kul och inspirerande. Det är alltid magiskt att se mina elever genomföra konserter och avslutningar. Då blir man stolt, glad och varm i hjärtat. Jag har även vid tillfällen besökt en skola för fattiga barn i Kenya. Där har jag utbildat lärare i musik och undervisat i skolan. Det känns fint att få hjälpa till och alla har varit så tacksamma och intresserade.