Johanna Dahl

Johanna Dahl

Lärare i cello.

Utbildning

Musikhögskolan i Göteborg.

Yrkesmeriter

New Tide Orquesta. Se relaterad info.
Krackel Kapell. Se relaterad info.

Mer om Johanna

Född och uppvuxen i Leksand, Dalarna. Bor med familj i Björnlunda.

Hur började du spela musik?

– Jag har sjungit hemma och i kör så länge jag kan minnas och som barn sovit under orgelpiporna i kyrkan när morfar gick loss på kyrkorgeln. Jag började med blockflöjt när jag gick i tredje klass.

– Cello började jag spela efter att jag motvilligt gått på en konsert (blev i princip tvingad dit av min kära moder) där en solocellist spelade med en orkester. Jag stod sur o hängde mot en vägg längst ner i den stora gymnastikhallen. När cellisten började spela blev jag helt förtrollad. Ljudet från cellon gick som ett spjut rakt in i mej och då var det kört!!! Jag var fjorton år och har spelat sedan dess.

Vilken studioinspelning är du mest nöjd med?

– Jag har medverkat på ganska många inspelningar, särskilt i popsammanhang såsom Miss Li, Veronica Maggio, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och Laleh t ex. Några jazzplattor också. Svårt att säga vilken jag är ”mest nöjd med” men om jag måste välja ut några blir det nog de inspelningar jag gjort med de band jag är fast medlem i som ”New tide orquesta” och ”Krackel kapell”. Jag har också gett ut en cd med egen komponerad musik som jag känner mej stolt över.

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– Jag var på turne med New tide orquesta och vi spelade i ... Gävle tror jag. Mitt under ett cellosolo small det plötsligt till och hela taglet på min stråke lossnade!! Som tur var hade jag min extra stråke med i ”backroom” så det var bara att bryta och springa in o hämta den och sen ta låten från början igen!

Har du något favoritband eller musiker?

– Många! Klassiska kompositörer jag gillar skarpt är Arvo Pärt och Bach och Gorecki till exempel. När det gäller pop och rock är det egentligen mer låtar jag gillar än själva artisten. Jag gillar pop och jazz mer än rock. Folkmusik gillar jag mer att spela själv än att lyssna på.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?

– Jag spelar också piano och fiol och kan med lite vilja och övning lira lite elbas och dra några ackord på gitarr. Blockflöjt spelar jag också.

Spelar du i något band?

– Jag spelar regelbundet med i New tide orquesta och Krackel Kapell.

Något roligt som hänt mej som musiker eller lärare?

– Det roligaste som hänt är att jag valde att spela musik. Jag älskar mina jobb som lärare och musiker och är glad varje dag jag ”går” till jobbet. Jag får träffa så många bra människor, elever och medmusikanter och lär känna nya hela tiden och lär mej nya saker varje dag. Det är spännande!