Ulf Åkerhielm

Arrangör och komponist av kulturskolans orkestermusik.

Utbildningar

  • 1978-1980 Kapellsbergs Musikskola Härnösand. Förberedande musikutbildning.
  • 1980-1984 Musikhögskolan i Stockholm. Musikerutbildning i klassisk kontrabas.
  • 2002-2004 Pedagogisk påbyggnad vid SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut).

Yrkesmeriter

  • Var mellan 1988 och 1996 i aktiv tjänst som kontrabasist vid Sveriges Radios Symfoniorkester.
  • Har sedan 1981 varit medlem i jazzgruppen Brus Trio som var mycket aktiv under -80 och -90 talen och har gett ut flera skivor.
  • Har varit med i folkmusikgruppen Kvickrot som var mycket aktiv under -80 och -90 talen.
  • Har som frilansande musiker framträtt med sådana jazzprofiler som Ted Curson, Frank Foster, Art van Damme, Roscoe Mitchell, Paul Bley, med flera.

Hur började du spela musik?

– Musik fanns i hemmet. Min far spelade saxofon och klarinett. Som treåring snodde jag ihop min första egna komposition som jag då kunde spela med pekfingrarna på pianot.

Vilken studioinspelning är du mest nöjd med?

– Det skulle väl vara när jazzgruppen Brus Trio gjorde sin första platta som kom ut 1984. Jag hade vid inspelningstillfället halsfluss och hög feber och studion kunde inte ombokas till en annan dag. Det var bara att kämpa på.

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– Jazzgruppen Brus Trio blev inbjudna till att framträda vid jazzfestivalen i Bratislava under kommunisttiden (mins inte vilket år det var). Vi gjorde stor succé vid vårt framträdande vid stora scenen där och på grund av publiktrycket fick det anordnas extrakonserter. Folk kände igen oss när vi var ute och flanerade i staden under de dagar vi var där.

Har du något favoritband eller musiker?

– Det skulle i så fall vara Sun Ra and his Intergalactic Arkestra eller Potzdam Polizei Orchester.

Spelar du i något band?

– Numera spelar jag med jazzgruppen Talk, som består av min gamla exfru på tenorsax, vår gemensamma nu vuxna son på piano samt en trummis som vi i alla fall skojar om att vi har adopterat.

Spelar du något annat instrument än det som du undervisar i?

– Jag undervisar inte i något instrument här på kulturskolan men jag skriver orkesterstämmor för alla de instrument som ingår i vår orkester. Mitt huvudinstrument är kontrabasen men jag spelar även lite piano. Jag har tidigare i livet även varit saxofonist men har tillsvidare lagt detta på hyllan.

Något roligt som hänt dig som musiker?

– När jag var ung i mitten på -80 talet spelade jag gatumusik tillsammans med ett par herrar som var riktiga bohemer och vi höll till i Gamla Stan. En kväll störde vi dåvarande statsminister Olof Palme när vi spelade utanför hans bostad så han kom ut personligen för att be oss dra åt fanders, men vi satte igång en diskussion med honom rörande vad sådana existenser som vi har för möjligheter att ta oss fram i vårt samhälle. Till sist fick han önska sig en låt av oss och då ville han höra ”After you gone” vilken vi kunde spela och när han sedan frågade vad vi ville ha för detta blev svaret ”Tre kronor kan du väl alltid avvara”.