Flygbild över Storgatan i Gnesta där man ser hus och bilar på vägen

Flytta till Gnesta

I Gnesta kan du välja att bo på landsbygden eller i centrum nära pendeltåg och buss. Du är alltid nära naturen och vattnet, och året om finns det ett stort utbud av aktiviteter. Välkommen till Gnesta!

Gnesta ligger drygt 30 minuter från Stockholms central och 35 minuter från Nyköping och Skavsta Flygplats. Vi är cirka 11 500 invånare och kommunen har cirka 850 medarbetare som arbetar med att ge våra medborgare och besökare bästa möjliga service.

Barn och omsorg

I Gnesta ska alla barn och ungdomar få god omsorg och utbildning i våra kommunala förskolor och skolor. Här finns också privata alternativ som Waldorfskolan, vilket ger fler valmöjligheter för barn och föräldrar. I våra tätorter, Björnlunda och Stjärnhov, finns det också kommunala skolor och förskolor. Kulturskolan och fritidsgården Chill ger våra barn och ungdomar ytterligare möjlighet till utveckling.

Företagande

I Gnesta kommun finns cirka 1 300 företag i alla branscher och Gnesta kommun är den mest företagsamma kommunen i hela Sörmlands län! Kommunen har högst andel företagsamma kvinnor och högst andel företagsamma unga personer. Här finns det flera nätverk som är till nytta för dig som är företagare. Behöver du hjälp arbetar kommunen arbetar lotsande för att stötta företag i deras olika ärenden med kommunen.

Fritid och kultur

Vid Hagstumosse hittar du friluftsområden med el-ljusspår, och i varje tätort hittar du ett utegym. Vintertid finns det plogade skidspår och skridskobana och i Gnesta Ishall erbjuds du ishockey och konståkning. Det finns också ett kommunalt badhus och gym, Freja Bad & Gym.

I kommunen finns också flera aktiva kulturföreningar och aktörer, där du erbjuds musik, teater och konst. Det finns ett huvudbibliotek i Gnesta och en filial i Stjärnhov. Vid bibliotekets lokaler i centrala Gnesta hittar du också kommunens servicecenter.

Upptäck Gnesta kommun

I Gnesta kommun finns massor att upptäcka, se och göra! Både för invånare och besökare, stora som små, året om. I Gnestaguiden kan du läsa och hitta tips på restauranger, kaféer, gårdsbutiker, museer, boenden, vackra vandringsleder, badplatser och mycket, mycket mer. Gnestaguiden delas ut till alla kommunens invånare och sommarboende runt påsk varje år. Den finns också på kommunens servicecenter på Marieströmsgatan 3 i Gnesta. På gnesta.se/gnestaguiden hittar du också aktuell information på upplevelser i vår vackra kommun.

Kända personligheter

Gnesta-Kalle är utan tvekan den person som gjort Gnesta mest känt. Men här finns spår av författaren Harry Martinson och den gamla tvålfabriken som ritades av arkitekt Ralph Erskine. Även Greta Garbo har tillbringat många somrar här i sitt sommarhus vid sjön Sillen. Här har också den kända satirtecknaren Lars Hillersberg bott, och till och med Bellman!