Kartan visar Gnesta kommun med de utmärkta orterna Björnlunda, Stjärnhov, Laxne, Norrtuna och Hållsta

Om kommunens orter

I Gnesta kommun bor det cirka 11 600 invånare. De flesta bor i några av de tätorter och mindre orter som finns i kommunen. Det bor också många på landsbygden.

Centralorten i kommunen är Gnesta. Här bor ungefär hälften av kommuninvånarna. I Gnesta finns finns stort utbud av kommunal service, handel och kommunikationer.

Björnlunda

En mil västerut från Gnesta ligger Björnlunda med ca 830 personer i tätorten och ca 640 i omgivande glesbygd. I Björnlunda finns dagligvaruhandel och närhet till natur och friluftsliv.

Stjärnhov

Ytterligare en mil västerut ligger Stjärnhov med ca 575 i tätorten och ca 440 personer på landsbygden. Även här finns butik med dagligvaruhandel. Stjärnhov ligger vackert beläget vid sjön Naten och mitt i samhället finns en populär badplats.

Laxne

I Laxne som ligger norrut från Gnesta, bor ca 140 personer. I den omgivande landsbygden finns flera permanenta bostadshus och sommarstugor. Laxne ligger naturnära och i direkt anslutning till sjön Klämmingen. Genom Klämmingen går en populär kanotled som går från Åkers Styckebruk till Strängnäs hela vägen till Gnesta.

Norrtuna och Hållsta

I kommunen finns också områdena Norrtuna och Hållsta som ursprungligen varit fritidshusområden. I områdena bor allt fler permanent. Båda platserna ligger i nära anslutning till centralorten Gnesta och nära fina badplatser i Klämmingen respektive Långsjön.