Träblås: Klarinett

I en blåsorkester är klarinetten ett måste då många vackra melodier ligger på just klarinetten. Ett utmärkt soloinstrument.

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä men metall förekommer. Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet. Träblåssektionen är en viktig del i symfoniorkestern men kan också hittas i kammarorkestrar. För övrigt är tvärflöjt, klarinett och saxofon utmärkta soloinstrument. Saxofonen hittas ofta i jazzorkestrar och i storband.

Klarinett

Klarinetten är ursprungligen tillverkad i svart ebenholtzträ, men idag hittar du klarinetter i annat material i regnbågens alla färger. Ett gammalt folkinstrument som används i många länder och i olika sammanhang. En skog med klarinetter i en blåsorkester är ett måste då många vackra melodier ligger på klarinett. Den syns till såväl i symfoniorkestrar som i jazzorkestrar. Martin Fröst är ett svenskt stjärnskott på klarinetthimlen. Han turnerar världen runt idag med sitt instrument. Han var en gång elev som många andra vid kulturskola.