Gnesta-Kalle, den glade spelmannen
För drygt 90 år sedan föddes Rune Edvin Karlsson och han växte upp i en statarlänga på Södertuna gård. Många år senare blev han en populär dragspelare och radioperson och han blev Gnesta-Kalle med hela svenska folket.
När Rune var tio år hade han lärt sig spela dragspel och han, tillsammans med några andra grabbar i Gnesta spelade dansmusik på fester i trakten av Södertuna. Redan som 16-åring flyttade Rune hemifrån och drog till Stockholm. Här bildade han en ny orkester med namnet Rune Edvins som spelade i Stockholm med omnejd.
Fridstörare
I slutet av 40-talet hördes han i radio för första gången, dock inte som dragspelare. Lennart Hyland hade ett program som hette Lördagskväll och han behövde en så kallad fridstörare till programmet. Rune sökte upp Hyland och fick jobbet som Fridstöraren Karlsson. Han dök upp i programmet då och då och drog mer eller mindre roliga historier.
Programledare i radio
Det dröjde inte länge förrän Rune själv blev programledare i radio. Året var 1955, då han tillsammans med Hilding Petterson presenterade ett gammeldansprogram. Detta var startskottet för att leda många underhållningsprogram i radio och TV, bland annat Gränsträffen, Pensionärsträffen och Våra favoriter. Sammanlagt har Rune varit med i nästan 4 000 program. Dessutom har han hoppat in som dragspelare många gånger.
Orkester med egna melodier
1951 spelade Gnesta-Kalles orkester upp för musikern Stig Holm vid dåvarande Radiotjänst och godkändes. Detta gjorde att jobben började strömma in. I över 15 års tid flackade Rune och hans orkester runt i landet, som mest gjorde de 250 spelningar om året. De spelade också in grammofonskivor. Rune har komponerat många melodier själv och listan över egna låtar innehåller närmare 200 titlar. Rune och hans fru Kerstin bildade ett notförlag och de köpte också senare ett grammofonbolag som producerat en mängd skivor genom åren.
Historien om efternamnet
Rune ville byta efternamn 1960 och ansökte hos Patentverket om att få heta Gnesta, då sa verket nej. Då ansökte han istället om Gnestadius vilket gick igenom, tack vare en semestervikarie som inte uppmärksammat att namn med ändelsen -ius inte var tillåtet.
Stor underhållare
Ulf Peder Olrog ville ha Rune till radions underhållning i Stockholm. Redan 1965 startade ett av Sveriges Radios populäraste radioprogram någonsin som gick under namnet Våra favoriter. Gnesta-Kalle var programledare redan från start. Hösten 1968 blev Rune fast anställd vid radions underhållning. Rune gjorde också många underhållningsprogram från Skansen på Sollidens scen.
Rune i pension
1991 drabbades Rune av en stroke, kom snabbt till lasarettet och klarade sig bra. Bara några veckor efteråt var han åter i arbete på radion. I början av 1993 gick Gnesta-Kalle i pension, som radioman. Då hade Kerstin och Rune redan flyttat tillbaka till Gnesta (1997), där de har byggt ett enplanshus.
Utmärkelser
1994 fick Rune Gnestadius konungens medalj av 8:e storleken för värdefulla insatser till bevarandet av den svenska musiktraditionen.
Här hemma i Gnesta har Rune fått en egen väg uppkallad efter sig, en av de verkligt få personer som i sin livstid fått en gata uppkallad efter sig, Gnesta Kalles väg. Den ligger i ett område där det tidigare varit nöjespark och där Rune spelade dragspel. Sommaren 2012 invigdes Gnesta-Kalles Museum vid Frustuna Hembygdsgård i Gnesta. Efter att Rune Gnestadius bortgång tog hustrun Kerstin Gnestadius initiativet till att skapa ett museum. Den friggebod som tidigare varit ett notarkiv flyttades till hembygdsgården och är fyllt av föremål och fotografier från ett innehållsrikt liv. Den 18 december 2010 avled Rune Gnestadius, vid en ålder av 83 år.
Källa: Kent Finells artikel i Året runt 2007, i samband med Runes 80-årsdag. Fakta kontrollerad av Kerstin och Rune Gnestadius.