Fasader längs Storgatan i Gnesta

Gnesta

Gnesta är centralort i Gnesta kommun. Här bor cirka 5 200 personer. Tätorten ligger alldeles vid länsgränsen till Stockholms län. Gnesta präglas starkt av sin historia som handelsplats och stationssamhälle och stationshuset från 1907 tillsammans med det vackra Stora torget utgör centrum i samhället.

Service och utbud

I de centrala delarna av Gnesta finns en rad olika detaljhandelsbutiker, två matvaruaffärer, liksom vårdcentral, apotek och systembolag, men även pubar, restauranger, konditori och café. Lite längre bort finns den tredje matvaruaffären tillsammans med en rad andra butiker.

Skolor

I Gnesta finns två kommunala skolor — Frejaskolan, F-9 med plats för 730 barn och Dansutskolan, F-6 med nästan 200 elever. Gnesta Waldorfskola F-9 finns också som ett fristående alternativ. För de mindre barnen finns många förskolor och pedagogisk omsorg att välja bland.

Kommunikationer

Väg 57 passerar straxt utanför samhället, väg 224 till Nyköping och väg 223 till Mariefred gör Gnesta till en liten knutpunkt. Vid järnvägsstationen gör Sörmlandspilen — regionaltåget till Hallsberg och Stockholm, sina stopp sedan augusti 2007 och pendeltåget trafikerar sträckan sedan 1968 men även busstrafiken är intensiv.

Karaktärsdrag

Gnestahöjden är bland de äldsta delarna av Gnesta med charmiga hus som klättrar uppför berget. Frönäs är det nyaste området med fint färgsatta hus med gränd och stadskaraktär alldeles nära Frösjön varav många hus har sjöutsikt. Omgivningarna är vackert Sörmländskt böljande, de många sjöarna tillsammans med det kuperade landskapet är utmärkande. Näckrosleden, en 70 mil lång cykelled genom Sörmland startar i Gnesta och många tar cykeln på pendeltåget och börjar sin tur här.

Välkommen till Gnesta!