Demens

Vad finns det för hjälp att få när glömskan kommer? I Gnesta kommun finns en demenssamordnare som kan vägleda och stödja i demensfrågor. Kommunen har även en dagverksamhet för människor med demenssjukdom.

Dagverksamheten Strandhagens brygga

Strandhagens brygga (tidigare Skogsgläntan) är en dagverksamhet för dig som bor hemma och har en lätt till medelsvår demenssjukdom. Verksamheten, som tidigare var belägen i Frustunagårdens lokaler, finns numera i nya, fräscha lokaler i direkt anslutning till nybyggda äldreboendet Strandhagen.

I gemenskapen på Strandhagens brygga ingår aktiviteter, social samvaro och stimulans. Syftet med verksamheten är även att stödja och avlasta anhöriga och närstående för att förlänga möjligheten att bo kvar hemma.

Dagverksamheten har öppet 5 dagar i veckan (mån-fre).

Ansökan

För att komma till dagverksamheten behöver du ett beslut från biståndshandläggare. På sidan Ansök om insatser kan du läsa mer om hur du går tillväga för att söka insatsen, du hittar länken under Relaterad info nedan.

För dagverksamhet tas avgift ut enligt kommunens taxa.

Särskilt boende för personer med demenssjukdom

På våra två äldreboenden i Gnesta kommun finns särskilda avdelningar för personer med demenssjukdom. På våra boenden kan personer med demenssjukdom vistas både inomhus och utomhus under trygga former.

Anhörigutbildning inom demens hösten 2019

Vårens anhörigträffar inom demens är nu genomförda. Under hösten bjuder Gnesta kommuns anhörigstöd in till nya anhörigutbildningar på Träffpunkten. Utbildningen, som leds av kommunens demenssamordnare Viktoria Axzell, vänder sig till dig som är anhörig eller närstående till en person drabbad av demenssjukdom.

Viktoria Axzell har mer än 20 års erfarenhet av arbete inom demensvården, bland annat från Silviahemmet som är ledande inom utbildning av vårdare och handledare inom demensvård. Nu finns Viktoria på plats i Gnesta för att stötta, utbilda och vägleda inom demens.

Anhörigutbildningen innehåller information om bland annat:

  • Demenssjukdomar
  • Symtom
  • Bemötande
  • Anhörigstöd

Utbildningen sker vid fyra tillfällen, tisdagar klockan 18.00-19.30 på Träffpunkten:

10 september
17 september
24 september
1 oktober

Anmäl dig senast den 8 september till anhörigkonsulent Anu Näsman, via telefon eller e-post, enligt kontaktuppgifterna nedan.  

Senast publicerad 2019-08-29