Unga som döms för brott

Socialtjänsten har flera uppdrag när unga döms för brott, bland annat att erbjuda medling, ungdomsvård och ungdomstjänst. Syftet är att ge unga möjligheter till ansvarstagande och förändring samtidigt som brottsoffer får stöd och upprättelse.

Medling mellan brottsoffer och gärningsperson

Medling är ett möte mellan brottsoffer och gärningsperson, som sker på en neutral plats med en opartisk medlare. Under samtalet får båda parter möjlighet att prata med varandra på ett respektfullt sätt.

Förutsättningar för medling:

  • Brottet måste vara polisanmält.
  • Gärningspersonen ska ha erkänt brottet.
  • Deltagandet är frivilligt för båda parter.

Medling kan hjälpa gärningspersonen att förstå konsekvenserna av sitt agerande och ge brottsoffret möjlighet att bearbeta händelsen.

Ungdomsvård

Ungdomsvård är en påföljd som beslutas av svensk domstol och riktar sig till unga i åldern 15–17 år. Insatserna planeras av socialtjänsten och dokumenteras i ett ungdomskontrakt eller en vårdplan. Målet är att ge stöd för att den unga ska bryta ett destruktivt beteende och undvika att återfalla i brott.

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst kan beslutas av svensk domstol som ett alternativ till böter eller fängelsestraff för unga i åldern 15–21 år.

Vad innebär ungdomstjänst?

  • Arbete utan lön under en viss tid.
  • Deltagande i samtal om kriminalitet och dess konsekvenser.
  • Krav på att komma i tid och delta i alla arbetspass och möten enligt en fastställd arbetsplan.

Socialtjänsten stöttar den unge genom hela processen för att säkerställa att påföljden genomförs på ett meningsfullt sätt.

Vill du veta mer om hur socialtjänsten arbetar med unga som dömts för brott? Kontakta socialkontoret vie kommunens servicecenter, se kontakt.